Direcția Sanitar Veterinară și Poliția Ialomița au depistat o afacere ilegală cu porci infectați cu pestă porcină africană

În cursul zilei de 11 aprilie, reprezentanții I.P.J. Ialomița au notificat Direcția Sanitar Veterinară Ialomița cu privire la faptul că au identificat în trafic, pe raza localității Slobozia, în dreptul stației de carburant MOL, o persoană, domiciliată în localitatea Căzănești, județul Ialomița, care transporta cu autoturismul personal, o porcină neidentificată, femelă, în greutate de aproximativ 80 kg, fără documente sanitare veterinare.

O echipă DSVSA Ialomița s-a deplasat imediat la locația indicată, procedând la sancționarea transportatorului, conform H.G. nr. 984/2005, cu modificările ulterioare și la confiscarea și eutanasierea porcinei, ca urmare a imposibilității stabilirii trasabilității.

Operațiunea de eutanasiere a fost realizată la DSVSA Ialomița, ulterior fiind prelevate probe specifice în vederea analizării în direcția pestei porcine africane. Cadavrul porcinei a fost ecarisat prin incinerare, iar mijlocul de transport a fost dezinfectat.

În data de 13 aprilie, laboratorul Direcției Sanitar veterinare Ialomița a emis buletinul de analize nr.10723, cu rezultat pozitiv la identificarea genomului virusului pestei porcine africane prin Real Time PCR. În vederea confirmării/infirmării bolii, probele au fost expediate către I.D.S.A. București în data de 14 aprilie, iar a doua zi, pe 15 aprilie, a confirmat prezența pestei porcine africane.

În urma anchetei epidemiologice preliminare efectuate s-a stabilit că porcina a fost cumpărată dintr-o exploatație situată pe raza orașului Slobozia, dar proprietarul animalelor este altă persoană, față de cea care deținea exploatația, domiciliată tot în orașul Slobozia.

Din declarațiile proprietarului animalului confirmat cu pestă porcină africană a reieșit faptul că acesta a achiziționat un număr de șase porcine dintr-o localitate din județul Constanța, fără documente sanitare veterinare. Porcina confirmată cu pestă porcină africană a fost vândută, către persoana din localitatea Căzănești, în data de 11 aprilie. De asemenea același proprietar a sacrificat la aceiași dată una din porcine, iar pe celelalte patru le-a mutat, din exploatația inițială, într-o altă exploatație de pe raza orașului Slobozia.

Ca urmare a rezultatului de laborator obținut, cea de-a doua exploatație a fost considerată exploatație de contact, conform prevederilor legale în vigoare, un număr de patru porcine fiind ucise preventiv și supuse analizelor de laborator în direcția pestei porcine africane.

Niciuna dintre cele trei persoane implicate nu va putea beneficia de despăgubirile prevăzute de legislația în vigoare, ca urmare a nerespectării legislației sanitare veterinare în ceea ce privește identificarea și circulația porcinelor.

A fost notificat I.P.J. Ialomița în vederea acordării sprijinului pentru elucidarea aspectelor care exced domeniului de competență al DSVSA Ialomița, respectiv stabilirea împrejurărilor, existenței/inexistenței unor ilegalități sau elucidarea unor aspecte în ceea ce privește zădărnicirea combaterii bolilor la animale, ținând cont de faptul că pe teritoriul județului Ialomița, din data de 30 noiembrie 2019, nu au mai fost declarate focare de pestă porcină africană.

„DSVSA Ialomița vă informează că achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de extindere a Pestei Porcine Africane în județul Ialomița, în acest caz proprietarii de animale putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii“, au transmis reprezentanții DSVSA Ialomița.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*