Deținătorii și proprietarii de câini periculoși sau agresivi, verificați de polițiștii ialomițeni

Deținătorii și proprietarii de câini periculoși sau agresivi, verificați de polițiști. FOTO IPJ Ialomița

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au acționat în cursul zilei de vineri, 21 mai, în mediul rural, pentru verificarea modului de respectare a legislației privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. Activitățile s-au desfășurat în mai multe localități din mediul rural, la proprietari de câini periculoși sau agresivi, făcând parte din categoriile I și II, conform prevederilor legale, pentru a vedea dacă aceștia respectă normele de deținere a acestor câini și a obligațiilor legale pe care le au.

Astfel de activități de identificare a proprietarilor de câini periculoși sau agresivi și verificarea respectării normelor legale de către aceștia, vor continua, pentru a elimina, pe cât posibil, riscurile de evenimente neplăcute provocate de câinii din rasele vizate.

Ce trebuie să știe deținătorii sau proprietarii de câini periculoși ori agresivi

Baza legală pentru derularea activităților cu câini periculoși sau agresivi este constituită din prevederile O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 55 din 2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi (art.1), prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii:

  • categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
  • categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Prin câini agresivi se înțelege (art. 2) orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Potrivit legislației, proprietarii sau deținătorii câinilor periculoși ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exercițiu și să nu fi fost condamnați pentru comiterea vreunei infracțiuni contra persoanei.

De asemenea, aceștia au obligația să depună la sediul poliției în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deținut câinele, o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum și o declarație pe propria răspundere care trebui să cuprindă mai multe informații stabilite prin lege.

În cazul schimbării adresei imobilului la care este deținut câinele care este încadrat în una dintre cele două categorii, proprietarii animalului au obligația să depună, în termen de 48 de ore, la sediul poliției în a cărei rază se află, noua adresă.

Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum și înstrăinarea câinilor încadrați la art. 1 lit. b), vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliției în a cărei rază se află imobilul de deținere al câinelui.

Accesul câinilor prevăzuți la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea, este interzis.

Accesul câinilor prevăzuți la art. 1 lit. a) în părțile comune ale imobilelor în care sunt deținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar ori de către deținătorul temporar.

Accesul câinilor prevăzuți la art. 1 lit. b), precum și al exemplarelor cu potențial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă de către o persoană care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1).

Se interzice:

  • organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop și participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparțin câinii;
  • importul sau comercializarea câinilor prevăzuți la art. 1 lit. a.
  • reproducția câinilor prevăzuți la art. 1 din Ordonanță care nu au acte de origine recunoscute de Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională;
  • abandonarea câinilor prevăzuți la art. 1, art. 2 alin. 1 și la art. 6 alin. 4.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*