Ceremonie de recepţie a primelor trei aeronave F-16 achiziționate din Norvegia

F-16. FOTO MApN

Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat miercuri, 29 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea. Cu acest prilej, a avut loc ceremonia de recepție a avioanelor de luptă, în prezența oficialilor români, norvegieni și americani.

Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO.

Generalul de brigadă Valeriu Roșu, locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, a apreciat importanța programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene” și a precizat că, într-un context de securitate dinamic și deosebit de complex, completarea înzestrării Forțelor Aeriene Române cu escadrilele a doua și a treia de aeronave F-16 va întări și mai mult parteneriatele internaționale, „devenind un model de colaborare și solidaritate între Aliați, în efortul consolidat de a contracara provocările din regiune”.

 „Sunt onorat să spun oficialilor norvegieni bun venit în România, în numele ministrului apărării naționale, Angel Tîlvărîn preajma Zilei Naționale. Norvegia este un aliat important pentru România, cooperarea bilaterală în domeniul apărării asigurând consistență amplului proces de modernizare și dezvoltare a capacităților de apărare ale țării noastre”, a declarat generalul de brigadă Valeriu Roșu.

Eivind Vad Petersson, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian, a apreciat că aceasta este o zi importantă pentru cooperarea norvegiano-română și pentru securitatea aliaților. „Guvernul norvegian apreciază importanța acestui program pentru România și rămâne pe deplin angajat în livrarea tuturor celor 32 de aeronave, împreună cu sprijinul necesar dezvoltării acestei capacități în  anii următori”, a spus secretarul de stat Petersson.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*