Centrul Cultural „Ionel Perlea” din municipiul Slobozia, reabilitat energetic cu fonduri Regio

Centrul Cultural „Ionel Perlea” din municipiul Slobozia. FOTO CJ Ialomița

Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Gabriel Mușat, alături de Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, au semnat miercuri, 2 martie, contractul de finanțare pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii Centrului Cultural «Ionel Perlea»”. Investiția este finanțată din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 3 – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 3.1 – „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor”, Operațiunea B – Clădiri publice.

Consiliul Județean Ialomița, în calitate de beneficiar, își propune ca prin intermediul fondurilor Regio să crească eficiența energetică a clădirii în care funcționează Centrul Cultural „Ionel Perlea” prin implementarea unui set integrat de măsuri destinate optimizării consumurilor energetice la nivelul clădirii și alinierii la standardele și cerințele de performanță energetică europene. Efectele implementării măsurilor de eficientizare energetică constau în reducerea consumului de energie la nivelul clădirii, scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, scăderea costurilor de întreținere, precum și sporirea confortului pentru utilizatorii infrastructurii.

Printre activitățile care vor fi realizate în cadrul proiectului se numără: izolarea termică a fațadei clădirii, înlocuirea boilerelor proprii și instalarea unui nou sistem de încălzire, reabilitarea și modernizarea instalației de distribuție a agentului termic, montarea sistemelor de climatizare de tip încălzire/răcire și umidificare/dezumidificare a aerului, reabilitarea și modernizarea instalației de iluminat și de forță, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, înlocuirea rețelei electrice interioare, instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mișcare/prezență, dar și lucrări conexe și dotări cu echipamente necesare pentru încălzirea, răcirea și luminarea clădirii: centrală termică murală, instalație de panouri solare, ventilo-convectoare, boilere, chillere aer-apă, pompe de circulație, automatizări sau instalație de ventilare cu recuperare de căldură.

Durata de implementare a proiectului este de 85 de luni, în perioada 27 octombrie 2016 – 31 octombrie 2023, iar investiția are un buget cu o valoare totală de 13.896.034,36 lei, din care peste 11,8 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, 1,81 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, iar peste 288 de mii de lei reprezintă contribuția Consiliului Județean Ialomița.

Centrul Cultural „Ionel Perlea” din municipiul Slobozia, reabilitat energetic cu fonduri Regio. FOTO CJ Ialomița

Până la această dată, în cadrul priorității de investiții 3.1.B, unde au putut fi depuse proiecte pentru creșterea eficienței termice a clădirilor publice, inclusiv în cadrul apelului dedicat teritoriului acoperit de Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), s-au transmis 122 de aplicații în valoare totală de 769,2 milioane de lei, ce au solicitat 640,76 milioane de lei – fonduri nerambursabile. Pentru 70 dintre ele s-au semnat contracte de finanțare cu o valoare totală de 429,19 de milioane de lei și au solicitat fonduri publice în valoare de 351,88 milioane de lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*