Bărbat din Perieți, amendat după ce a înhămat un câine la un motocultor

Sediul IPJ Ialomița. FOTO Adrian Boioglu
Sediul IPJ Ialomița. FOTO Adrian Boioglu

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că un bărbat în vârstă de 33 de ani din comuna Perieți a înhămat un câine din categoria celor periculoși la un motocultor pentru a-l trage forțat.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 15.000 de lei, pentru filmarea și provocarea de suferințe animalului, faptă prevăzută de Legea 205/2004 privind protecția animalelor, precum și pentru că animalul nu avea botniță pe spațiul public, potrivit Ordonanței nr. 55/2002 privind privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

“Totodată, în urma verificărilor efectuate, la domiciliul bărbatului au mai fost identificați alți 2 câini, din categoria celor periculoși ce nu erau declarați la poliție și Asociația Chinologică, nu erau sterlizați, microcipați, nu aveau un adăpost corespunzător și nu dețineau documente sanitar-veterinare din care să reiasă vaccinarea antirabică obligatorie.

Pentru toate aceste nereguli, proprietarul exemplarelor canine a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 15.900 lei” – IPJ Constanța.

Polițiștii atrag atenția proprietarilor/deţinătorilor de câini periculoşi sau agresivi cu privire la obligaţiile pe care le au, conform legislaţiei în vigoare.

Astfel, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 55 din 30 aprilie 2002 (art. 1), câini periculoşi sunt câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

  1. a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
  2. b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Potrivit legislaţiei, proprietarii de câini periculoşi au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în una din cele două categorii prevăzute de lege precum şi o declaraţie pe propria răspundere.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă.

Se interzice:

  1. a) organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii;
  2. b) importul sau comercializarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);
  3. c) reproducţia câinilor prevăzuţi la art. 1, care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;
  4. d) abandonarea câinilor periculoşi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*