Autoritățile sancționează ferm un caz de pesta porcină africană în județul Ialomița

Autoritățile sanitare veterinare din județul Ialomița au intervenit prompt într-un caz de pesta porcină africană descoperit într-o locație din localitatea Cocora. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ialomița a constatat că locația respectivă nu avea cod de exploatație și nu era înregistrată în Baza Națională de Date.

În timpul verificărilor, s-a descoperit că în acea locație se aflau opt porcine neidentificate, care nu erau ținute în spații îngrădite, expunându-se la contactul cu alte suine domestice. Proprietarul nu a putut prezenta documente sanitare-veterinare pentru aceste animale, iar trasabilitatea lor nu a putut fi stabilită.

Pentru a preveni răspândirea bolii, DSVSA Ialomița a luat decizia de a ucide cele opt porcine conform prevederilor legale. Procedura de ucidere a fost efectuată cu respectarea normelor privind protecția animalelor, iar probe de sânge au fost recoltate pentru examen virusologic în vederea depistării infecției cu virusul pestei porcine africane.

Proprietarul animalelor a fost sancționat contravențional conform prevederilor legale, cu o amendă în valoare de 1.500 de lei, pentru deținerea de animale neidentificate. Operațiunea a fost realizată cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița.

Autoritățile fac apel la toți factorii implicați, inclusiv Unitățile Locale de Sprijin, autoritățile publice, proprietarii de animale, transportatorii și responsabilii de fonduri de vânătoare, să respecte cu strictețe măsurile de prevenire stabilite pentru combaterea și eradicarea bolii. Nerespectarea acestor măsuri poate duce la reapariția pestei porcine africane în județul Ialomița.

Pentru a reduce riscul de reapariție a bolii, DSVSA Ialomița, în colaborare cu reprezentanții IPJ Ialomița, monitorizează permanent circulația animalelor. În cazul identificării în trafic a animalelor pentru care nu poate fi stabilită trasabilitatea și care nu sunt însoțite de documente sanitare-veterinare, autoritățile vor dispune măsura eutanasierii acestora, prelevarea de probe, incinerarea imediată a cadavrelor și sancționarea persoanelor responsabile.

Este important de menționat că, în prezent, în județul Ialomița nu există focare active de pesta porcină africană în gospodăriile populației sau exploatații comerciale. Totuși, autoritățile reamintesc transportatorilor că răspândirea de boli la animale poate fi considerată o faptă care intră sub incidența prevederilor Codului Penal.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*