AJPF Ialomița anunță modificări la stabilirea și plata contribuțiilor de asigurări sociale

AJFP Ialomița.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii interesați că începând cu 1 august 2022 a fost introdusă ca bază lunară de calcul al CAS și al CASS salariul minim brut pe țară pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial al căror nivel (cumulat) este sub salariul minim.

Măsura nu se aplică în cazul în care angajații realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.

Această procedură se aplică în cazul salariaţilor care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare în luna în care au fost realizate.

Astfel, persoanele menționate mai sus, datorează CAS și CASS la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuţii, şi nu la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

Totodată, salariaţii au obligaţia să depună la fiecare angajator (cu excepția acelora la care realizează venituri peste salariul minim) o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că realizează venituri din salarii în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Deasemnea, salariaţii au obligaţia să depună la fiecare angajator (cu excepția acelora la care realizează venituri peste salariul minim) se depune lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că realizează venituri din salarii în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*