Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița intensifică măsurile împotriva incendiilor și poluării deșeurilor

Intervenție a pompierilor pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. FOTO: ISU Ialomița

În contextul creșterii numărului de incendii și agravării poluării mediului în județul Ialomița, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) lansează o avertizare fermă către populație. Potrivit prevederilor legale în vigoare, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase, precum și abandonarea și incendierea deșeurilor sunt complet interzise și vor fi sancționate cu măsuri drastice.

Conform OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului cu modificările și completările ulterioare, persoanele fizice sau juridice au obligația de a nu arde turbăriile, litiera pădurii, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă. Încălcarea acestor reguli va atrage sancțiuni financiare semnificative. Proprietarii și deținătorii de terenuri vor fi pasibili de amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoane juridice. În plus, arderea miriștilor și a vegetației ierboase în ariile naturale protejate sau pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie o infracțiune, ce poate fi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală între 30.000 și 60.000 de lei, în cazul în care acțiunile amenință viața, sănătatea umană, animală sau vegetală.

De asemenea, conform OUG nr. 92/2021 privind gestionarea deșeurilor, orice formă de abandonare, aruncare, îngropare sau incendiere a deșeurilor este strict interzisă. APM atrage atenția că orice astfel de faptă constituie o infracțiune și poate fi sancționată cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă, mai ales în situațiile în care cantitatea sau impactul asupra mediului sau vieții persoanelor este considerabilă și nu poate fi neglijată. Totodată, pentru persoanele care abandonează, aruncă, sau elimină deșeurile în spații neautorizate, sau incendiază și îngroapă deșeurile, se va aplica și sancțiunea contravențională complementară a confiscării vehiculelor, bunurilor și mijloacelor folosite în săvârșirea acestor contravenții.

APM Ialomița face un apel către toți cetățenii și companiile să respecte aceste prevederi legale, contribuind astfel la protejarea mediului și a sănătății publice. În cazul observării unor astfel de nereguli, Agenția îndeamnă populația să sesizeze imediat autoritățile competente, pentru a lua măsurile legale necesare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*