Acțiuni de evaluare a efectivelor speciilor de pisica sălbatică, râs și lup, în județul Ialomița

Acțiuni de evaluare a efectivelor speciilor de pisica sălbatică, râs și lup, în județul Ialomița. FOTO: Steve Felberg de la Pixabay

Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului realizează studii de evaluare a stării resurselor biologice pentru stabilirea cotelor de recoltă pentru speciile de animale strict protejate, respectiv, lup, pisică sălbatică și râs.

Potrivit prevederilor metodologiei de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale strict protejate menționate, pentru anul 2022, gestionarii fondurilor cinegetice, separat sau împreună cu reprezentanți ai Agențiilor pentru Protecția Mediului, Comisariatelor teritoriale ale Gărzii Naționale de Mediu și Agenția pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Ialomița, RNP-Romsilva Administrația Parcului Natural Balta Mica a Brăilei vor participa la acțiunea de evaluare în teren. La aceste echipe mixte pot participa și reprezentanți ai institutelor de cercetare, universități, ONG-uri (cu implicare directă în domeniul biodiversității), sau reprezentanți județeni ai autorității publice centrale care răspund de agricultura cu anunțarea prealabilă a organizatorilor acțiunilor de evaluare.

În județul Ialomița:

  • În perioada 19–20 mai, pe fondurile cinegetice gestionate de Direcția Silvică Ialomița se vor face observații în teren și se vor completa fișele centralizatoare ale evaluării efectivelor speciilor lup, pisică sălbatică și râs;
  • În perioada 21-22 mai, pe fondurile cinegetice gestionate de AVPS Acvila se vor face observații în teren și se vor completa fișele centralizatoare ale evaluării efectivelor speciilor lup, pisică sălbatică și râs;
  • În data de 25 mai se vor analiza datele rezultate din fișele de observații și se vor centraliza la nivel de fond cinegetic, cu toți gestionarii, la nivel de județ; Odată cu centralizarea datelor pe județ se vor face propuneri de plafon maxim de intervenție pentru speciile lup, pe fonduri cinegetice și gestionari, după caz;
  • Propunerile de plafon maxim de intervenție vor avea la bază nivelul pagubelor înregistrate, situația efectivelor reale comparative cu cele optime, tendința și structura populației.
  • Datele, la nivel de fond cinegetic și gestionar, vor fi prezentate la nivel de județ Agențiilor de Protecția Mediului, pe hârtie și în format electronic, până la data de 2 iunie.

Toate datele care reflectă prezența carnivorelor mari (lup, pisică sălbatică și râs ce se regăsesc în județul Ialomița) la nivelul fondurilor cinegetice vor fi integrate într-un studiu de estimare a efectivelor la nivel național și de determinare a nivelului maxim de intervenție în aceste populații.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*