Acțiune preventivă la trei unități de învățământ din Slobozia

Acțiune preventivă a polițiștilor. FOTO IPJ Ialomița

Polițiștii au desfășurat o acțiune preventivă la trei unități de învățământ din Slobozia.

Potrivit IPJ Ialomița, la data de 30 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Şcoală, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități informativ-preventive cu elevii Liceului Tehnologic ”Alexandru Ioan Cuza”, Școlii Gimnaziale Nr. 3 și Liceului de Arte ”Ionel Perlea” din municipiul Slobozia.

În cadrul activităților au fost prezentate aspecte privind prevenirea violenței și a fenomenului de bullying în unitățile de învățământ.

Activitatea s-a desfăşurat pe baza unui dialog, fiind abordate problemele specifice temelor prezentate, precum şi alte probleme cu care se confruntă elevii.

Totodată, au fost prezentate aspecte privind riscurile asociate consumului de substanțe care creează dependență, în special a celor cu efect psihoactiv, fiind prezentate aspecte specifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Astfel, elevii au fost informați cu privire la dimensiunea, formele de manifestare și consecințele consumului de droguri, modalitățile de îmbunătățire a capacității de identificare timpurie a victimelor/potențialelor victime ale traficului și consumului de droguri, infracțiunile asociate consumului sau traficului de droguri și limitele răspunderii penale, promovarea unor modele pozitive de conduită școlară și extrașcolară, ca unică alternativă pentru reducerea victimizării în cazul traficului și consumului de droguri.

Un aspect important l-a reprezentat şi informarea elevilor cu privire la răspunderea penală și contravențională, precum și consecințele actelor de violență fizică sau psihologică-bullying în unitățile de învățământ.

Activitățile desfășurate de către polițiști au avul loc în cadrul Campaniei pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar – „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!” iniţiată de Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Siguranța Școlară, scopul principal fiind conştientizarea elevilor cu privire la importanța siguranței în mediul şcolar, înțelegerea noțiunilor de violență școlară și a consecințelor negative ale acestui fenomen asupra dezvoltării lor psihologice şi asupra climatului educațional.

Astfel, la nivelul județului Ialomița, polițiștii din cadrul Biroul Siguranță Școlară vor desfășura activități informativ-preventive, până la finalul anului şcolar 2023-2024, în cadrul mai multor unități de învățământ.

La activitate au participat 250 de elevi ai claselor gimnaziale și liceale, precum și 15 cadre didactice.

Concursul național de creație cu tema ,,Siguranța Şcolară”

La nivelul fiecărei unități de învățământ participante din județul Ialomița, se va desfășura un concurs de creație cu tema „Siguranța Școlară”, care va consta în elaborarea unui material de informare și prevenție cu un logo privind siguranța școlară și un slogan sugestiv temei.

Concursul se va adresa elevilor participanți din clasele VI – VIII, materialele realizate fiind rezultatul întregului colectiv de școlari, coordonați în acest scop de profesori.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*