28 Februarie- Ziua Protecției Civile din România

Misiuni ale pompierilor din Ialomița. FOTO ISU Ialomița

La 28 februarie sărbătorim Ziua Protecției Civile din România, dată la care, în anul 1933, Regele Carol al II-lea, prin ,,Înalt Decret Regal nr.468”, a aprobat Regulamentul apărării contra atacurilor aeriene, ca o necesitate a protejării populației  civile rezultată în urma efectelor devastatoare ale primului război mondial. Momentul este considerat drept actul de naștere al Protecției Civile, instituție care inițial, purta numele de ,,Apărare Pasivă”.

Din anul 2004 activitatea de protecție civilă se desfășoară la nivel național în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iar la nivelul județului nostru în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Barbu Catargiu” al județului Ialomița.

Protecția civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate potrivit legii, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor materiale și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.

Pentru aceasta, îndeplinim la nivel județean misiuni de protecție în cazul inundațiilor, cutremurelor, acțiunilor de intervenție în situația căderilor abundente de zăpadă, ridicării și distrugerii munițiilor rămase neexplodate, acțiunilor de intervenție pentru înlăturarea efectelor poluării râurilor, participării la limitarea și înlăturarea urmărilor produse de diferite epizootii, monitorizării transporturilor de substanțe toxice periculoase, explozive sau materiale speciale care tranzitează județul.

Ziua de 28 februarie este prilej de sărbătoare  pentru specialiștii protecției civile care s-au aflat mereu la datorie în sprijinul semenilor, cu dăruire, curaj și solidaritate.

De asemenea, astăzi, în intervalul orar 10.00-11.00, se va desfășura exercițiul de alarmare publică ,,Miercurea Alarmelor”.

Acesta va avea drept scop antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, verificarea funcţionării sistemului de alarmare şi, nu în ultimul rând, de pregătire a populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.

    

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*