Polițiștii ialomițeni se implică în cadrul acțiunii naționale „Foc de artificii”

Peste 4.000 de articole pirotehnice ilegale, confiscate de polițiștii ialomițeni. FOTO cu rol ilustrativ

Poliția Română a demarat, în luna noiembrie, acțiunea națională „Foc de artificii”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice.

Astfel, în această perioadă, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița sunt intensificate acțiunile pentru prevenirea evenimentelor cu articole pirotehnice și pentru verificarea respectării legislației de către cei care derulează operațiuni cu astfel de materiale. Activitățile, desfășurate sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au scopul de a crește siguranța cetățeanului prin activitățile de prevenire, identificare și combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

Planul de acțiune se derulează până la data de 4 ianuarie 2023, iar obiectivele urmărite în cadrul acțiunii sunt:

  • Prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecințe asupra ordinii și siguranței publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri);
  • Prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul articolelor pirotehnice;
  • Optimizarea cooperării interinstituționale (poliție, inspectorate teritoriale de muncă, poliție de frontieră, vamă, autorități locale) și a schimbului de informații între agențiile de aplicare a legii cu atribuții în domeniu pentru prevenirea și combaterea infracționalității;
  • Cunoașterea și respectarea legislației în domeniu de către cetățeni pentru a achiziționa, deține și utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise;
  • Conștientizarea pe de o parte a cetățenilor, precum și pe de altă parte a reprezentanților societăților comerciale autorizate privind riscurile utilizării necorespunzătoare respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice și potențialele riscuri la care se expun.

Exemplu:

La data de 10 decembrie, polițiștii din cadrul SAESP, în colaborare cu polițiști din cadrul IGPR-DAESP și cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Urziceni, exploatând cu operativitate o informație pe linia deținerii ilegale de articole pirotehnice, au interceptat și oprit pe DN 2, la ieșire din municipiul Urziceni spre București, o autoutilitară condusă de un bărbat în vârstă de 34 de ani. S-a procedat la controlul habitaclului autoutilitarei, fiind identificată cantitatea de 60 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F2 și F3, 4.681 de bucăți, în valoare de 3.000 lei.

Bărbatul a fost condus la sediul Poliției Municipiului Urziceni în vederea audierii, întreaga cantitate de articole pirotehnice fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept, urmând a se da soluție prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*