Măsuri pentru prevenirea apariției rabiei la animale pe teritoriul județului Ialomița

Măsuri pentru prevenirea apariției rabiei la animale pe teritoriul județului Ialomița. FOTO Pixabay

În vederea realizării eficiente a programului de control, supraveghere și monitorizare a rabiei pentru apărarea sănătății publice și a sănătății animale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ialomița a efectuat, împreună cu reprezentanții IPJ Ialomița, Biroul pentru Protecția Animalelor, o acțiune comună, pe raza localităților Fierbinți Târg, Fierbinții de Jos, Fierbinții de Sus, Grecii de Jos, Maia și Rădulești. Acțiunea a avut scopul informării și conștientizării cetățenilor cu privire la obligațiile ce le revin ca și deținători de animale, în speță vaccinarea antirabică a carnasierelor domestice și identificarea prin microcipare a exemplarelor canine deținute.

Acțiunea a vizat în special exploatațiile unde au fost înregistrate refuzuri de vaccinare a carnasierelor domestice deținute sau refuzul identificării prin microcipare a acestora.

În urma verificărilor s-au aplicat 10 avertismente din care, șapte conform Ordonanței Guvernului României nr. 2/2001, cu modificările ulterioare și trei conform O.U.G. nr. 155/2001.

Proprietarii exploatațiilor verificate au înțeles obligațiile legale ce le revin, în urma acțiunii animalele fiind microcipate și vaccinate antirabic.

În ceea ce privește programul pentru supravegherea, controlul și eradicarea rabiei la vulpi în România, DSVSA Ialomița a realizat, cu sprijinul reprezentanților AVPS-urilor și a Direcției Silvice, ținta fixată pentru monitorizarea eficienței vaccinării vulpilor, respectiv au fost recoltate, prin împușcare 85 de vulpi, fiind transmise probe specifice către laboratoarele desemnate de ANSVSA.

Totodată, DSVSA Ialomița informează proprietarii de câini și pisici că vaccinarea antirabică a acestora se realizează în campanie, o dată pe an, în perioada octombrie-decembrie, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei.

Vaccinarea antirabică va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animalele sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*