Ialomițenii sunt atenționați cu privire la răspândirea unei noi metode de înșelăciune online

Sediul IPJ Ialomița. FOTO Paul Alexe

Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița informează cetățenii cu privire la apariția și extinderea unei noi metode de înșelăciune online, semnalată tot mai frecvent în ultimele săptămâni. Aceasta se desfășoară prin intermediul rețelelor de socializare și al platformelor de mesagerie.

„Infractorii cibernetici utilizează tehnici tot mai sofisticate pentru a înșela utilizatorii, trimițând mesaje false care includ link-uri periculoase, promisiuni de câștiguri rapide sau oferte prezentate ca fiind foarte avantajoase. Scopul acestor acțiuni este obținerea ilegală a datelor personale și bancare” – IPJ Ialomița.

Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița recomandă tuturor cetățenilor să adopte următoarele măsuri de protecție împotriva fraudelor informatice:

Evitați accesarea link-urilor primite de la surse necunoscute, indiferent dacă acestea sunt transmise prin e-mail, SMS, rețele sociale sau aplicații de mesagerie. Nu introduceți date personale sau bancare pe site-uri care nu prezintă garanții clare de securitate.

Manifestați prudență în fața ofertelor comerciale care par exagerat de avantajoase. În majoritatea cazurilor, acestea reprezintă tentative de fraudă. Autenticitatea ofertelor trebuie verificată exclusiv prin intermediul canalelor oficiale ale companiilor implicate.

Nu interacționați cu postările care promit câștiguri garantate și în care sunteți etichetați. Distribuirea acestor mesaje poate duce la răspândirea tentativelor de înșelăciune și la compromiterea conturilor personale.

Acordați atenție sporită mesajelor care par a proveni din partea unor instituții bancare. Băncile nu solicită niciodată, prin mijloace de comunicare la distanță, informații confidențiale precum datele cardului, parole, coduri PIN sau coduri de autentificare.

Nu furnizați datele cardului bancar, cum ar fi numele înscris pe card, numărul cardului, data de expirare, codul de securitate (CVV/CVC) sau codul PIN. În cazul efectuării plăților online, verificați întotdeauna existența protocolului de securitate HTTPS în bara de adrese a site-ului.

Pentru primirea de fonduri în contul bancar, este suficientă comunicarea codului IBAN. Solicitarea altor informații bancare pentru această operațiune constituie un indiciu clar de fraudă.

Este esențială aplicarea unor măsuri de igienă cibernetică de bază, precum utilizarea unor parole complexe și diferite pentru fiecare cont, activarea autentificării în doi pași, evitarea accesării fișierelor și link-urilor din surse necunoscute și protejarea riguroasă a datelor personale în mediul online.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*