FOTO VIDEO Investiții de peste trei milioane de lei în modernizarea școlilor din comuna Cosâmbești. Localitatea va avea și o bibliotecă publică, un spațiu care să cultive viitorul comunității

Biblioteca comunală din Cosâmbești. FOTO Adrian Boioglu

Copiii din satul Gimbășani, comuna Cosâmbești, vor avea, din toamna acestui an, o școală nou-nouță în care să desfășoare orele de curs. Încă din toamna trecută, Primăria a început lucrările de reabilitare termică a imobilului. O astfel de lucrare, spune primarul Bogdan Popescu, se traduce prin mai mult decât reabilitarea unei clădiri și înseamnă de fapt investiție în educație. Elevii care vor învăța aici vor avea parte de toate condițiile de actualitate pentru ca actul educațional să fie unul de calitate.

„În prezent realizăm reabilitarea energetică a clădirii școlii din satul Gimbășani, dar denumirea asta implică foarte multe activități care țin odată de eficientizarea energetică a acoperișului, a planșeelor, deci podului, a pardoselilor, pentru că se va face încălzire termică prin pardoseală, un termosistem atât interior, cât și exterior. Deci afară, tot sistemul de termoizolare care a fost făcut în anii 2007, 2008, din polistiren expandat și la condiții calitative din acel an va fi înlocuit. S-a adoptat soluția de vată minerală bazaltică, cu un indice termic mult mai bun decât acel polistiren vechi care nu mai are aceeași eficiență energetică”, explică primarul comunei Cosâmbești, pentru ILnews.

Lucrarea ar trebui să fie gata în cel mult un an, mai spune primarul. Concomitent cu imobilul din Gimbășani, retușuri de eficientizare termică și consolidare a clădrii se fac și la școala din satul Cosâmbești, astfel încât, de la anul, toți elevii din comună să se poată bucura de condiții optime care să le încurajeze dragul de școală.

Despre evoluția lucrărilor, a vorbit, pentru ILnews, șeful de șantier, tehnician constructor Constantin Dragomir:

„Partea de armare, de consolidare a zidurilor, așa cum se vede cu plasă STM și cu mortar fără var, care va întări toată suprastructura. Infrastructura a fost deja lucrată. În stânga și în dreapta s-au turnat pinteni din beton, iar pentru pintenii exteriori deja a fost înglobat polistirenul ca parte termoizolatoare a fundației. Avem folia cu crampoane ca parte hidroizolatoare a fundației; pe interior mai există o folie (…) de asemenea fundația existentă, din cărămidă, a fost căptușită în carton bituminat”, aceasta fiind și cea mai provocatoare parte a lucrării de până acum, recunoaște șeful de șantier. 

Echipele de muncitori au fost nevoite să lucreze pe porțiuni. În lunile ploioase de toamnă, când exista riscul acumulării excesive de apă avansul lucrării risca să fie compromis, mai dezvăluie Constantin Dragomir, pentru ILnews. Ce a fost mai greu aproape a trecut, afirmă șeful de șantier. După finalizarea lucrărilor la suprastructura clădirii, interiorul va fi mai ușor de realizat. În plus, se așteaptă ca întregul imobil să poată fi recepționat înainte de începerea anului școlar viitor.

„Constructorul este foarte bun, îndeplinește așteptările noastre. În urma achiziției prin licitație publică au câștigat dumnealor, am mai lucrat cu dumnealor, nu le fac reclamă, dar vă pot spune că avem imobilul grădiniței din satul Cosâmbești care a fost realizat (n.red – de același constructor) între anii 2007 și 2008 printr-un program guvernamental susținut de Ministerul Educației și se prezintă impecabil la această oră. Deci calitatea lucrărilor implică garanție”, a mai ținut să sublinieze șeful administrației publice locale din Cosâmbești.

Dacă în privința execuției lucrării nu are nicio emoție, Bogdan Popescu recunoaște totuși că se teme să nu rămână fără bani pentru a finanța proiectul de reabilitare a școlii până la finalul termenului impus de contract.

„Să avem noi posibilitatea achitării contribuției locale, pentru că tot ce se vede aici, lucrările acestea se vor deconta din bugetul local. Deci toată partea de consolidare, de refacere a tencuielilor și așa mai departe”, explică primarul.

Aproape jumătate din nota de plată, 1,4 milioane de lei, va fi achitată însă din bani primiți de la Guvern, prin Programul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 10, Fondul Local. Totuși și partea de confinanțare este destul de consistentă și se ridică la circa 1,6 milioane de lei. Cheltuiala făcută din banii locuitorilor din Cosâmbești include însă atât școala de la Gimbășani, cât și pe cea de la Cosâmbești, precizează primarul.

„Din păcate nu am putut să asigurăm suma decât parțial, iar aici apar îndoielile mele că vom putea onora partea financiară a acestor obligații”, mărturisește edilul.

În lucru, la Cosâmbești, este și biblioteca destinată comunității și care nu se dorește a fi un simplu depozit de cărți, ci un spațiu care să îi conecteze sau să îi reconecteze pe oameni cu pasiunea pentru citit, care să le stimuleze, în special copiilor, curiozitatea și creativitate, prin diverse activități cu specific cultural.

„Când spunem biblioteca comunei nu ne referim doar la o locație anume. Eu vorbesc din prisma unei instituții. Biblioteca, la fel ca școala, biserica, primăria, dispensarul uman, dispensarul veterinar sunt instituții care trebuie să existe într-o comunitate și reprezintă o dotare edilitară minimală. Unele din cele 10 condiții în mediul rural, acestea sunt, iar dacă le ai, este important să le menții sau să le îmbunătățești”, mai subliniază primarul Bogdan Popescu.

Biblioteca din Cosâmbești a rămas fără sediu după ce locația și așa veche de aproape un secol în care a funcționat a fost retrocedată. Mai mult decât atât, imobilul, fiind foarte degradat, a fost demolat. Întregul fond de carte plus donațiile primite din partea familiilor din comună a fost depozitat într-o sală din incinta căminului cultural din satul Cosâmbești.

Deși recunoaște că lectura nu mai este un hobby la modă nici măcar la sat, primarul laudă cetățenii care aleg să doneze cărțile în folosul comunității, în loc să le ducă la reciclat sau să le pună pe foc. În acest context, edilul simte că este de datoria lui să dea o nouă șansă la viață acestui fond de carte și să creeze copiilor și tinerilor din comună spațiul necesar pentru a redescoperi cunoașterea în formă tipărită.

„Vom organiza evenimente de aceeași natură, în strânsă legătură cu școala, în primul rând și cu instituțiile de profil, cu Biblioteca Județeană, cu Centrul Cultural «Ionel Perlea» din Slobozia, iar acestea sunt doar câteva exemple”, a mai spus primarul Bogdan Popescu.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*