Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea pe scena din Slobozia

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea pe scena din Slobozia

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea a răspuns invitației Centrului Pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ialomița și va participa joi, 23 iunie, la un spectacol dedicat Zilei Universală a Iei Românești. Evenimentul se va desfășura în aer liber, în Piața Revoluției din Slobozia, cu începere de la ora 19.00

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei“ al Primăriei Tulcea, va împleti, într-un recital folcloric, bogăția portului popular cu frumusețea jocurilor populare și cântecelor interpretate de soliștii Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Feraru și Laura Mocăniță. Conducerea muzicală este semnată de prof. Aurelian Croitoru, iar coregrafia și regia artistică de maestrul coregraf, Ștefan Coman.

Spectatorii sunt invitați să participe la spectacol purtând tradiționala ie .

Ziua de 24 iunie coincide în calendarul obiceiurilor populare românești cu Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica, iar din punct de vedere religios prăznuim Nașterea Sântului Ioan Botezătorul.

Este cunoscut faptul că în tradiția noastră populară, Sânzienele erau îmbrăcate în ii. Arta meșteșugului popular – și a coaserii iei în special – era moștenită din generație în generație pentru a nu pierde această tradiție care ne reprezintă, împreună cu rugăciunile potrivite care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a țesutului sau a împletitului firelor. Însemnele magice cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece, ori de soarta rea.

Începând cu anul 2013, în ziua de 24 iunie se sărbătorește Ziua Universală a Iei Românești – element simbol al portului popular românesc. Ia a fost redescoperită, tradițiile revin în atenție, sunt respectate, apreciate și transmise.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*