Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor adresează consumatorilor o serie de recomandări esențiale privind achiziția, manipularea și consumul alimentelor de origine animală în perioada sărbătorilor de iarnă, astfel:
Sacrificarea porcului în gospodărie
Carnea provenită din sacrificări tradiționale în gospodărie este destinată exclusiv consumului familial și nu poate fi comercializată.
Trebuie supusă obligatoriu examenului trichineloscopic înainte de a fi consumată.
Examenul poate fi realizat doar în centrele autorizate, după cum urmează:
– la sediile Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița din Slobozia (Piaţa Agroalimentară), Urziceni (Piaţa Agroalimentară), Fetești (Piaţa Agroalimentară) și Țăndărei (șos București, bloc B) cu un cost de 32,67 lei ( 27 lei + TVA)/ probă;
– la cabinetele medicilor veterinari de liberă practică din localitățile: Alexeni, Căzănești, Colilia, Cosâmbești, Balaciu, Sălcioara, Ion Roată, Sudiți, Ciochina, Grindu, Reviga, Axintele, Drăgoiești, Miloșești, Vlădeni, Urziceni, Fetești, Perieți, Manasia, M.Kogălniceanu, Movilița, Bucu, Grivița, Dridu, Jilavele, Coșereni, Ghe. Lazăr, la tarifele stabilite de către aceștia;
Nerespectarea acestei obligații expune consumatorii riscului de îmbolnăvire cu Trichinella spp., o boală severă cu consecințe grave asupra sănătății.
Comercializarea cărnii de porc necontrolate sanitar-veterinar
Comercializarea cărnii de porc necontrolate sanitar-veterinar constituie contravenție gravă și este sancționată cu amenzi de până la 40.000 lei.
Vânzarea clandestină a cărnii, în locuri neautorizate sau fără documente sanitar-veterinare, reprezintă un risc major pentru sănătatea publică și poate favoriza răspândirea PPA.
Păstrarea alimentelor de origine animală
După cumpărare, alimentele de origine animală trebuie depozitate în frigider cât mai curând posibil, cu respectarea instrucțiunilor de pe etichetă privind temperatura de păstrare și termenul de valabilitate. Nerespectarea acestor recomandări poate duce la contaminare și la apariția toxiinfecțiilor alimentare.
Produsele perisabile – carne, lapte, ouă, pește, brânzeturi și preparate tradiționale, trebuie păstrate în spații curate, unde se respectă lanțul frigorific până la momentul consumului.
Recomandări pentru cumpărături în piețe și târguri
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița recomandă consumatorilor:
- să achiziționeze produse doar din spații autorizate;
- să verifice existența vitrinelor frigorifice funcționale;
- să controleze integritatea ambalajelor;
- să se asigure că etichetele conțin informații complete despre producător, condițiile de păstrare, ingredientele și termenele de valabilitate;
- să cumpere brânzeturi doar în ambalaje de unică folosință, etichetate corect;
- să evite achiziționarea produselor de origine animală de la persoane neautorizate sau din locuri improvizate.
Suport pentru consumatori
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor în această perioadă aglomerată, medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița vor avea program prelungit, inclusiv în weekend
Programul, numele medicilor responsabili și numerele de contact vor fi afișate la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița dar și la centrele din Slobozia (Piaţa Agroalimentară), Urziceni (Piaţa Agroalimentară), Fetești (Piaţa Agroalimentară) și Țăndărei ( șos București, bloc B)
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va desfășura o campanie amplă de verificări tematice, prin structurile de control cu scopul asigurării unui comerț cu produse alimentare sigure și al prevenirii riscului de toxiinfecții alimentare și al răspândirii bolilor animalelor.
Obiectivele acțiunilor de control
Controalele vizează: piețele agroalimentare, abatoarele și unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală, unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării), unitățile de alimentație publică, pizzerii, unități catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, hoteluri și pensiuni turistice, hipermarketuri, supermarketuri și magazine alimentare.
În cadrul acestor controale vor fi verificate respectarea normelor sanitare veterinare privind igiena, trasabilitatea produselor, condițiile de procesare, ambalare, depozitare și comercializare.
Controale în trafic și verificarea transporturilor
În colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean echipele Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița verifică transporturile de animale și produse alimentare, inclusiv respectarea restricțiilor aplicate în zonele cu focare active de PPA.
În situația în care se constată nereguli, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor aplică sancțiuni contravenționale conform legislației în vigoare, precum și măsuri complementare prevăzute de legislația în vigoare, care pot include confiscări de produse sau suspendarea/interzicerea activității unității.
Pentru informații suplimentare și sesizarea neregulilor, cetățenii pot apela gratuit Call Center-ul ANSVSA la 0800 826 787, număr disponibil din orice rețea de telefonie sau la numărul de telefon al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița – 0731328503.

Be the first to comment