VIDEO Consiliul Județean Ialomița pregătește proiectele pentru 2020 chiar dacă alocările bugetare sunt reduse. Victor Moraru: “Județul are alocat de la bugetul statului o sumă cu 590 de miliarde mai mică decât în 2019”

Victor Morau, președintele Consiliului Județean Ialomița. FOTO Adrian Boioglu

2020 este anul provocărilor majore pentru județul Ialomița, în contextul alocărilor bugetare guvernamentale mult diminuate pe toate planurile. Cabinetul liberal de la București deja a anunțat planuri de austeritate și limitarea cheltuielilor publice, iar planurile cu investițiile tuturor unităților teritorial administrative se văd puse la încercare. Consiliul Județean Ialomița a discutat cu primarii din toate localitățile ca să culeagă ideile cele mai bune, iar edilii au transmis că cel puțin proiectele aflate în derulare n-ar trebui să sufere.

Proiectele din Ialomița sunt finanțate de Asociația de Dezvoltare Intercomunintară Ialomița, persoană juridică în care sunt înscrise cele mai multe primării din județ. Asociația este un instrument administrativ gândit ca să miște lucrurile repede: a fost înființată în urmă cu trei ani și are multe rezultate în județ.

“Anul acesta, județul Ialomița are alocată de la bugetul statului o sumă cu 590 de miliarde mai mică, comparativ cu anul 2019. Sigur că a apărut această îngrijorare: dacă Consiliul Județean Ialomița va mai putea să susțină această Asociație, pentru că noi suntem principalul finanțator al proiectelor din cadrul autorităților publice locale, depuse în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară.

La acest moment nu avem finalizat proiectul de buget pentru 2020; se lucrează la el. În ședința din 29 ianuarie vom repartiza sumele care revin autorităților publice locale. Cu siguranță, Consiliul Județean Ialomița va face eforturi să mențină finanțarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară” spune Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Recent, primarii comunelor din Ialomița s-au întâlnit în cadrul unei sesiuni comune de lucru ca să stabilească direcțiile de urmat pentru un an cu mai puțini bani. Ei au cerut Consiliului Județean ca, în primul rând, să asigure finanțarea pentru această Asociație de Dezvoltare Intercomunitară care susține proiectele aflate în curs. Poate că nu vor fi începute altele noi, însă lucrările aflate în execuție ar trebui duse la bun sfârșit. Și toate sunt legate de infrastructură județului.

“Vom face tot ce se poate ca solicitările colegilor primari să fie luate în calcul, iar noi, Consiliul Județean Ialomița, să asigurăm finanțarea. Mi-aș fi dorit ca Asociația pentru Dezvoltare Comunitară să fie anul acesta finanțată cu o sumă mai mare din bugetul Consiliului Județean Ialomița, însă datorită a ceea ce v-am spus, că bugetul județului Ialomița prin lege a fost diminuat cu aproape 600 de miliarde, încercăm să menținem finanțarea Asociației de Dezvoltare dar și a celorlalte programe pe care noi le-am inițiat” spune Victor Moraru.

O problemă însă tot există. Ialomița nu e la zi cu îndeplinirea legislației comunitare privind gestionarea deșeurilor. Orașele mari au servicii proprii de salubritate și adună gunoiul menajar așa cum trebuie, însă la sate și comune nu există încă firme specializate pe așa ceva. Nefiind concentrări mari de populație, nici cantitățile de gunoi nu sunt mari, iar firmele private nu găsesc profitabile operațiunile în aceste localități mici.

“Este cunoscut faptul că Ialomița, la vremea când trebuia să facă acel plan de gestionare a deșeurilor și operator de gestionare a deșeurilor, nu l-a făcut. La fel s-a întâmplat și cu serviciul de furnizare apă potabilă și canalizare. Asta a făcut ca o parte din localitățile județului să nu aibă la acest moment un operator pentru a gestiona aceste deșeuri. Nenorocirea este că s-au pierdut niște etape pe care este greu să le mai recuperăm în acest moment” explică președintele Consiliului Județean Ialomița.

Consiliul Județean nu se poate ocupa în mod direct de preluarea gunoiului la sate, însă poate susține înființarea unor persoane juridice care să facă asta. ADI-urile ce vor trebui create vor avea ca obiect de lucru deșeurile și câinii vagabonzi.

“Anul acesta vom demara tot ce înseamnă documente de constituire a acestor ADI-uri privind gestionarea deșeurilor. Vom încerca să creeam aceste ADI și vom face studiile. Costurile de operare, cred eu, fără să am un studiu, vor fi mai mari în localitățile mai mici.

Dacă facem selectarea deșeurilor, vom duce mai puțin la depozite și o să scadă costurile, dar până la momentul la care vom înființa această Asociație, nu știm. Cert este că vrem să le constituim, să demarăm studiile” a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Al doilea proiect, cel cu câinii fără stăpân presupune construirea a trei biobaze pe cuprinsul județului și înființarea unei entități juridice care să se ocupe de ei. Județul Ialomița a gândit și are-n derulare multe programe de dezvoltare, însă anul 2020 va fi o provocare pentru toată lumea, iar Consiliul Județean trebuie să drămuiască banii cât mai judicios.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*