Un medic din cadrul Spitalului Municipal Fetești a murit infectat cu noul coronavirus

Mioara Neagu. FOTO Facebook

Medicul coordonator al Compartimentului Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Fetești, Mioara Neagu, a murit infectată cu COVID-19.

Mioara Neagu contractase virusul în luna septembrie și era internată în spitalul suport COVID Colentina. Ea avea 48 de ani și nu avea comorbidități.

În ultima postare de pe pagina de socializare, medicul a scris chiar despre pandemia cu noul coronavirus, îndennând la purtarea măștii de protecție și la respectarea măsurilor sanitare și de distanțare socială:

 

Cu mască sau fără mască?

Ce vremuri trăim!

Stau și mă minunez…și mă crucesc…

De șase luni ne aflăm în stare de alertă pentru o situație de fapt care este cât se poate de reală și care există la nivel mondial. Numa’ că românul care se pricepe de pe vremea lu’ Menumorout, la toate, inclusiv la medicină, continuă să pună sub semnul îndoielii, atât virusul per se, cât și eficiența măsurilor de prevenție.

Deși portul măștii nu e invenție românească, ci este o recomandare fermă, făcută totuși de un for superior, respectiv de către OMS, aflu cu stupoare că unii concetățeni au ieșit în stradă să protesteze împotriva obligativității măștii în școli…Serios?!

Oare nu sunt altele lucrurile pentru care ar trebui să ne revoltăm?! Ca de exemplu: accesul limitat la educație al copiilor din zone defavorizate, accesul limitat la serviciile de sănătate al multor români, numărul insuficient de paturi de spital atât pentru bolnavii Covid cât și nonCovid, personal medical specializat, insuficient..și multe altele ar fi motive de protest…dar nu masca…

Ce ziceți?! Oare motiv de protest ar fi faptul că în unele spitale s-au epuizat stocurile de Remdesivir, singurul antiviral cât de cât mai acătării?! Eu m-aș revolta de ex și, că singura terapie pe care noi, cei de la patul bolnavului, am constatat că are clar beneficii, nu mai este disponibilă….Mda, terapia biologică cu Tocilizumab, antireceptor uman al IL6, nu prea mai este available…eu aș zice ca bate faza cu masca…nu-i așa?! Aș mai protesta și împotriva clasei politice, indiferent de culoarea ei, care în ultimii 30 de ani, prin acțiunile sau mai bine zis, prin lipsa de acțiuni, nu a fost în stare să-și țină acasă personalul medical și a permis exodul cadrelor medicale. Știți câtă nevoie este de asistente medicale care să știe meserie?! Știți în cât timp se formează un cadru medical decent?

Pentru asta nu se mai iese în stradă, că nu mai avem cu cine lucra…

Vedeți la TV zilnic, pe croll, că peste patru sute de persoane sunt in Terapiile Intensive din țară…Știți ce presupune asta? Ce costuri? Știți că sunt locuri în țară unde ambulanțele sunt nevoite să transporte bolnavi critici, unii dintre ei, intubați și ventilați mecanic, dintr-un oraș în altul pentru un ventilator?!

Din București în Ploiești…din Buzău în Constanța…din Ploiești în Brașov…din Focșani in Constanța ș.a.m.d…Și voi tot credeți în teoria conspirației…

Pe vremuri, un muribund putea fi vegheat și de cineva din familie. Covidul ne-a luat asta…oamenii mor singuri…doar cu noi, alături…cadrele medicale hulite și înjurate ani de-a rândul…Și voi ieșiți în stradă că nu vreți mască?!

Cât stăm în spațiu închis și nu putem păstra distanța față de celelalte persoane, s-a dovedit științific, că dacă toți purtăm măști, riscul de a contracta virusul este mult mai mic.

Este atât de simplu!

Pentru numele lui Dumnezeu, SARS CoV2 nu e făcătură românească. Dacă ar fi fost doar pe meleaguri mioritice, poate că v-aș fi dat dreptate…vouă, scepticilor, ca să fiu blândă și să nu vă zic, proștilor care sunteți proști…da, poate că aș fi zis că așa e…COVID19 e rezultatul statului paralel, al forțelor malefice care vor să ne destabilizeze ca nație și care vor să pună pe butuci, înfloritoarea noastră economie…dar nope, lucrurile nu stau așa.

Deși a trecut suficient timp de când Dumnezeu ne-a împovărat și cu boala asta, de parcă nu aveam destule… și cel puțin în teorie, ar fi trebuit să învățăm să conștientizăm pericolul și să începem să ne protejăm…de unde…încă mai aud….”Dragă, covidul ăsta, nu-i așa că nu există?”…

Ba există…și încă ce….eu îl văd, îl simt, îl aud zilnic în fiecare bolnav grav pe care încerc să îl tratez…și a cărui suferință mă copleșește.

Mă ocup de astfel de bolnavi de peste 6 luni in SCBI Cța, acolo unde îmi desfășor de fel activitatea si de o lună de zile, în ATI Covid Ploiești și în secția exterioară de Boli Infecțioase a SJUP, unde m-am dus să ajut cât pot, un personal medical redus numeric, epuizat fizic dar care continuă să-și facă meseria și să salveze vieți. Și am cam obosit cu toții, să ne confruntăm cu aceeași atitudine a unora care continuă să nu creadă…

Îi mulțumesc, însă, zilnic Celui de Sus că cei mai mulți care se pozitivează, fac forme asimptomatice, paucisimptomatice sau ușoare si respectiv medii de boală. Deoarece forma severă este ceva ce nici cu gândul nu gândiți!

Nu e ca gripa. Ar fi fost bine. Pentru că gripa se manifestă clinic zgomotos și alertează omul…îl aduce la spital în timp util. Și acționăm. Din nefericire, de foarte multe ori, forma severă de Covid este silențioasă clinic….este parșivă…înșelătoare….cu evoluție imprevizibilă. Omul stă acasă, cu puțintică febră, oleacă de tuse, că deh…ori l-a tras curentul, a băut rece ori e de la aerul condiționat…românisme de-ale noastre…..și ajunge la spital prin a 7-a zi de boală când doar obosește dar in rest “se simte bine”….și nu înțelege de ce noi ne agităm când îi spunem ca saturația în oxigen a hemoglobinei (SpO2) este de numai 70% în aerul atmosferic….asta însemnând în limbaj academic…nașpa rău! Prognostic sumbru.

După atâta timp de pandemie, încă nu s-a înțeles că dacă avem simptome compatibile cu definiția de caz, fie ele și minime, nu trebuie să le ignorăm. Pentru că e o vorbă…orice cufureală în vreme de holeră…este holeră. Până la proba contrarie. Că dacă am iniția tratamentul, ăla pe care îl mai avem si oxigenoterapia mai din timp, poate omul ar avea o șansă în plus…

Și să nu vă imaginați că boala asta (“care nu există”) îi atinge numai pe cei vârstnici sau cu boli asociate. Sigur că aceștia sunt cei mai vulnerabili, dar nu numai ei sunt afectați. Au murit DE Covid destui oameni fără comorbidități, alții au murit CU Covid, e drept… dar la cei mai mulți, Covidul a fost picătura care a umplut paharul….Cel care e obez sau diabetic sau hipertensiv sau are vreo neoplazie…sigur că are, în general, o speranță de viață mai redusă decât unul care n-are nimic…dar totuși, nu moare nici azi și nici mâine…Dacă are însă ghinionul să contracteze virusul, poate de la copilul sau nepotul asimptomatic, care se duce la școală fără mască, în multe cazuri c’est cam fini….Și uite așa ajunge într-o statistică raportată pe la jurnalul de știri…ca fiind unul din cele 40-50 de decese zilnice de/cu Covid…dar cu comorbidități…Era bolnav săracul, ar zice unii… da…dar dacă nu dădea Covidul peste el, poate mai trăia câțiva ani…Nu-i așa?!

Sigur că pe lumea asta mai sunt și alte boli decât Covidul, sigur că se mai moare și de altceva…dar nu despre asta e vorba…Ci despre faptul că pe lânga patologiile care existau până azi și care cu greu erau oricum gestionate de către sistemul nostru medical…a mai apărut și altă boală care omoară și împotriva căreia, cel puțin până în prezent, nu există tratament etiologic clar și nici profilaxie specifică.

Și atunci, e chiar atât de greu să respectăm niște reguli simple?! Pentru a ne proteja pe noi înșine dar mai ales pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre noi, părinții sau bunicii noștri, care au cel mai mare risc de complicații?!

Să purtăm mască, zic… să păstrăm regulile de igienă, că n-o fi chiar așa de greu…

S-ar putea să salvăm vieți!

Acesta a fost ultimul mesaj pe Facebook al medicului Mioara Neagu…

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*