Sancțiuni în valoare de aproape 50.000 de lei, aplicate de consilierii sanitar-veterinari unor unități de alimentație publică din Ialomița

DSVSA Ialomița

Consilierii Direcției Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ialomița desfășoară, încă din 25 mai, o acțiune tematică pentru verificarea unităților de alimentație publică în cadrul cărora se comercializează produse alimentare către consumatorul final, în perioada stării de alertă. În timpul acestor controale se verifică modul de respectare a cerințelor generale igienico-sanitare, precum și a celor ce țin de derularea activităților de producție și comercializare a produselor culinare la nivelul teraselor sau cu servire la pachet.

Potrivit DSVSA Ialomița, până în prezent au fost verificate 66 de unități, o parte din aceste controale efectuându-se în cadrul unor acțiuni comune cu reprezentanți ai IPJ Ialomița.

„În urma controalelor, au fost aplicate, de către consilierii DSVSA Ialomița, un număr de 12 sancțiuni contravenționale în cuantum de 48.000 de lei. De asemenea, au fost reținute oficial și dirijate spre neutralizare 9,4 kg carne și produse din carne”, au precizat reprezentanții instituției.

Principalele deficiențe constatate în urma controalelor efectuate au fost neconformități legate de etichetare produselor alimentare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru, manipulare și depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare și a ambalajelor, neconformități privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor și/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia, neefectuarea sau efectuarea necorespunzătoare a operațiunilor de dezinsecție în condițiile legislației specifice domeniului alimentar.

„DSVSA Ialomița solicită tuturor operatorilor economici ce desfășoară activități de alimentație publică verificarea stării de întreținere a tuturor spațiilor, echipamentelor și ustensilelor necesare pentru desfășurarea activității, revizuirea planurilor de igienizare și dezinfecție, în sensul creșterii frecvenței acestor acțiuni și a realizării lor cu produse biocide adecvate, verificarea stocurilor de alimente, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecții alimentare și instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obținerii de produse alimentare sigure, precum și cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2”, au mai precizat sursele citate.

Cerințele care vizează asigurarea protecției clienților sunt cele legate de triajul observațional al acestora, realizarea adecvată a dezinfectării meselor după plecarea clienților, a dezinfectării tuturor spațiilor și suprafețelor unde au acces clienții, a ustensilelor folosite în timpul servirii meselor, dotarea cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienților, informarea adecvată a clienților, precum și asigurarea distanțării fizice, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacțiunea fizică cu și între clienți.

„Dezideratul este acela de a garanta cetățenilor care doresc să consume produse alimentare la terase, că pot veni în locuri sigure și că nu se expun vreunui pericol privind sănătatea, inclusiv din prisma siguranței alimentelor”, au mai arătat consilierii DSVSA Ialomița.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*