Pompierii militari ialomițeni, solicitați să intervină din ce în ce mai mult la incendiile de vegetație uscată

După perioada incendiară a sfârșitului de săptămână, în care pompierii militari au intervenit la peste 20 de incendii de vegetație uscată, în ultimele 24 de ore au fost solicitați să intervină la încă cinci incendii de acest gen astfel:

Astfel, potrivit ISU Ialomița, în comuna Gheorghe Lazăr, în data de 16 august, ora 11.49, s-a intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. A ars vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș pe o suprafață de aproximativ 3000 mp. În comuna Bărbulești, în data de 16 august, ora 13.11, s-a intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, mărăciniș și gunoi menajer. A ars vegetație uscată și gunoi menajer pe o suprafață de aproximativ 1,5 ha, În comuna Bordușani, sat Lătești, în data de 16 august, ora 16.09, s-a intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, pe un teren viran, aparținând administrației publice locale. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 500 mp. În municipiul Fetești, cartier Vlașca, în data de 16 august, ora 18.55, s-a intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, mărăciniș și gunoi menajer, produs pe un teren viran, aparținând administrației publice locale. A ars vegetație uscată și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ un hectar. În municipiul Fetești, cartier Buliga, în data de 16 august, ora 18.00, s-a intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, mărăciniș și gunoi menajer, produs pe un teren viran, aparținând administrației publice locale. A ars vegetație uscată și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ 300 mp.

Inspectoratul Pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița recomandă respectarea mai multor măsuri preventive.

Arderea miriștii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiții meteorologice fără vânt;
  • parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate;
  • izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate;
  • desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii;
  • asigurarea pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare;
  • asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire;

Pe terenurile în pantă, arderea miriștii se face pornind din partea de sus a pantei. Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiții meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
  • desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută numai după obținerea permisului de lucru cu foc, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 163/2007. Nu se supune acestei prevederi executarea arderii vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*