Polițiștii ialomițeni au aplicat, anul trecut, amenzi de aproape 20 de milioane de lei pentru încălcarea măsurilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2

Polițiștii ialomițeni au aplicat, anul trecut, amenzi de aproape 20 de milioane de lei pentru încălcarea măsurilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2

Activitățile Poliției Ialomițene în anul 2020 au fost desfășurate pornind atât de la prioritățile stabilite de Poliția Română în domeniul prevenirii și combaterii criminalității, precum și direcții de acțiune privind creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni, prevenirea răspândirii virusului COVID-19, protejarea patrimoniului, siguranța rutieră sau asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale.

Prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității, pentru anul 2020, au fost transpuse, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, în trei programe de prevenire, astfel: „Programul județean de prevenire a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor”, „Programul privind prevenirea violenței în familie” și „Programul de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului”.

Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, începând cu data de 16.03.2020 zilnic, au acționat în medie, în dispozitivul de ordine și siguranță publică peste 90 de polițiști, care au desfășurat activități atât în patrule independente, cât și mixte cu jandarmi, militari și polițiști locali.

Pe parcursul derulării activităților pentru prevenirea/limitarea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 și reducerii efectelor asupra populației, polițiștii au derulat 904 acțiuni punctuale, în cadrul acestora fiind constatate 152 de infracțiuni circumscrise cadrului legislativ în materie. De asemenea au fost aplicate 20.175 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 19.300.000 lei.

În perioada analizată, eforturile polițiștilor, în cooperare cu jandarmeria și poliția locală, au fost canalizate spre întărirea sentimentului de siguranță a cetățeanului în mediul stradal, o mare parte din efective acționând în zonele identificate cu risc criminogen, fiind organizate și efectuate 14 razii, 957 de acțiuni cu efective lărgite și 2.911 de controale directe.

În anul 2020, au fost sesizate 241 de infracțiuni stradale, dintre acestea 65,14% în mediul urban și 34,86% în mediul rural.

În perioada de referință, polițiștii criminaliști din cadrul I.P.J. Ialomița s-au deplasat pentru cercetarea la fața locului la 3.280 evenimente, fiind descoperite și ridicate 12.964 de urme, de diferite categorii. Eficiența acestor urme ridicate din câmpul infracțional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 219 persoane sau obiecte, în 174 de cauze penale.

Pe raza județului s-au produs 59 de accidente grave de circulație, în scădere cu un procent de 15% față de anul precedent, soldate cu decesul a 40 de persoane și rănirea gravă a 29. Principalele cauze de producere ale acestora au fost: ,,traversarea neregulamentară a pietonilor”, „viteza neadaptată la condițiile de drum” și „neacordare prioritate pietoni”.

Totodată, au fost constatate peste 32.100 de contravenții, îndeosebi pentru depășirea limitei legale de viteză, nepurtarea centurii de siguranță, neacordarea priorității de trecere și abateri săvârșite de către pietoni, bicicliști, motocicliști și căruțași. Pentru abateri contravenționale grave, sancționate de lege au fost reținute 2.856 de permise de conducere. De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defecțiuni tehnice, inspecție tehnică periodică expirată sau fără poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto au fost retrase, până la remedierea cauzelor, 1.374 de certificate de înmatriculare.

Referitor la activitățile desfășurate pentru deservirea comunității, polițiștii ialomițeni au intervenit la 24.443 de apeluri primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Anul trecut, polițiștii din Ialomița au emis 103 ordine de protecție provizorii, din care 54 în mediul urban.

În perioada supusă analizei, polițiștii de proximitate au organizat și participat la 789 de activități preventive în comunitate, din care 92 cu asociațiile de proprietari și 342 în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ. De asemenea au fost organizate 146 de activități de prevenire în rândul persoanele vârstnice.

Siguranța în unitățile de învățământ, prevenirea victimizării minorilor, a delincvenței juvenile și siguranța celor care le frecventează, reprezintă preocupări primordiale ale Poliției Române în fiecare an școlar.

Având în vedere că perioada analizată a fost afectată de pandemia generată de virusul SARS COV 2, cursurile în unitățile de învățământ au fost suspendate, fapt ce a generat o scădere considerabilă a criminalității în zona și în incinta unităților de învățământ. Începând cu data de 11.09.2020 în cadrul I.P.J. Ialomița a fost înființat Biroul Siguranță Școlară.

De asemenea, în anul 2020, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 91 acțiuni în cadrul cărora au fost constatate 41 de infracțiuni, dintre care 33 în flagrant, au aplicat 398 de sancțiuni contravenționale în valoare de 1.693.200 lei și au confiscat bunuri în valoare totală de 162.900 lei.

Prevenirea și combaterea fenomenului infracțional în sectorul silvic constituie o prioritate a poliției, în condițiile în care, acesta tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicații deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului și economiei naționale. În perioada supusă analizei au fost constatate și aplicate 121 de sancțiuni contravenționale în baza Legii 171/2010, în valoare totală de 213.000 lei, fiind totodată confiscată și cantitatea de 570,62 m3 material lemnos.

Pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, la nivelul județului Ialomița, au fost executate în sistem integrat acțiuni și controale pe fluviul Dunărea și în zona inundabilă dig-mal, respectiv pe drumurile publice, în piețe/târguri, reușindu-se confiscarea a peste 2.700 de kilograme pește, din care 22 de kilograme sturion, 21 de unelte de pescuit, 6 ambarcațiuni și 52 de plase monofilament. Polițiștii de ordine publică au constatat și aplicat 57 de sancțiuni contravenționale la OUG 23/2008, fiind sesizate 89 de infracțiuni de braconaj piscicol.

Ca structură antrenată special pentru a acționa pe timp limitat, independent sau în colaborare cu alte forțe de menținere a ordinii, în vederea aplanării conflictelor deschise cu evoluție violentă, în zone cu potențial criminogen ridicat, precum și pentru reținerea unor persoane considerate periculoase ori prinderea unor urmăriți, efectivele Serviciului pentru Acțiuni Speciale au participat la 691 de acțiuni.

Pe parcursul anului 2020, au fost primite și soluționate 28.169 de cereri pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar persoanelor fizice.

De asemenea, au fost înregistrate 929 de petiții cu referire la infracțiuni contra persoanei, infracțiuni contra patrimoniului, sesizări privind tulburarea liniștii publice, etc., solicitând audiență 7 cetățeni, problemele ridicate de aceștia fiind rezolvate pe loc sau în termenul legal, de către structurile de poliție cărora le-au fost repartizate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*