Polițiștii ialomițeni atrag din nou atenția la înșelăciunile prin metoda „Accidentul”

Mașină a IPJ Ialomița. FOTO Adrian Boioglu

Polițiștii ialomițeni recomandă cetățenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze și să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112, ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi victime a unor infracțiuni de înșelăciune, prin care se încearcă inducerea în eroare prin „povești” cu caracter emoționant.

Pentru prevenirea înșelăciunilor săvârșite prin metoda „Accidentul”, polițiștii vă recomandă să manifestați prudență în cazul în care sunteți contactat telefonic și să nu dați curs solicitării de a trimite bani.

Suspecții utilizează calități false (avocat, procuror, polițist sau medic) și solicită telefonic diferite sume de bani diverselor persoane.

Banii sunt ceruți sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) au fost victimele unor accidente de circulație și au nevoie de bani pentru intervenții urgente medicale sau au fost reținute de organele de poliție pentru săvârșirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate), iar sumele de bani reprezintă onorariul acestora, ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulație.

Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afișaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauție a suspecților. Sub imperiul emoțiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai rețin detaliile discuțiilor și sunt ușor influențabile, astfel încât, cu foarte mare ușurință, acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecți.

Fiți prudenți atât în eventuale situații premergătoare săvârșirii unor astfel de fapte și țineți cont de următoarele recomandări:

  • Nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat etc.), decât după ce solicitați prezentarea actului de identitate și a legitimației de serviciu;
  • Nu oferiți date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiați, dacă sunteți abordați direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câștiguri sau de către indivizi care susțin că sunt reprezentanți ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci;
  • În cazul în care sunteți contactați de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susțin că sună din partea acesteia și susțin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu dați curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacția emoțională;
  • Verificați dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla aceasta și sunați pentru confirmare sau luați legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înșelăciune;
  • Dacă sunteți contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitați-i acestuia o întâlnire directă și anunțați poliția la numărul de urgență 112, pentru a va acorda sprijin, și nu mergeți la aceste întâlniri decât însoțiți de reprezentanții poliției.
  • În cazul în care vă confruntați cu asemenea situații, adresați-vă de urgență celei mai apropiate unități de poliție sau apelați numărul unic de urgență 112.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*