Pesta porcină africană, confirmată în 17 focare din județul Ialomița. Ultimul caz a apărut în comuna Albești

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre  situația referitoare la pesta porcină africană în județul Ialomița.

Astfel, la data de 20 ianuarie, pe raza județului Ialomița, sunt declarate un număr de 17 focare de boală, toate în exploatații nonprofesionale, după cum urmează:

  • localitatea Grecii de Jos – 1 focar;
  • localitatea Gheorghe Doja – 1 focar;
  • localitatea Fierbinții de Sus – 3 focare;
  • localitatea Fierbinții de Jos – 9 focare;
  • localitatea Bucu – 2 focare;
  • localitatea Cosâmbești – 1 focar.

Ultimul focar de boală, în exploatații nonprofesionale, a fost confirmat în data de 02.12.2019, pe un animal neidentificat, aruncat pe câmp în zona administrativă a localității Gheorghe Doja.

În ceea ce privește mediul silvatic, la data actuală sunt confirmate 150 cazuri pe mistreți morți și 17 cazuri pe mistreți vânați, pe un număr de 17 Fonduri de Vânătoare (FV 10 Chirana, FV1 Căbăl, FV 2 Cegani, FV3 Făcăeni, FV7 Ciunga, FV11 Sudiți, FV12 Săveni, FV5 Vlădeni, FV18 Gheorghe Lazăr, FV33 Groasa, FV17 Gimbășani, FV19 Ciulnița, FV22 Slobozia, FV42 Dridu, FV15 Bucu, FV37 Alexeni, FV25 Marsilieni).

Ultima confirmare în mediul silvatic a fost în data de 16.01.2020 (1 caz mistreț vânat pe FV25 Marsilieni, comuna Albești).

Precizăm că la data actuală, ținând cont de prevederile Manualului Operațional pentru pesta porcină africană, ediția IV, D.S.V.S.A. Ialomița a demarat acțiunile necesare pentru stingerea oficială a focarelor de boală menționate, respectiv efectuarea examenelor clinice și a prelevărilor de probe de sânge, de la toate porcinele existente în zonele de protecție și efectuarea examenelor clinice pentru toate porcinele existente în zonele de supraveghere.

În scopul prevenirii extinderii bolii pe teritoriul județului, D.S.V.S.A. Ialomița a efectuat, împreună cu reprezentanții I.P.J. Ialomița, controale în trafic, fiind realizate în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020 un număr de 11 acțiuni.

În urma acestor verificări au fost constatate următoarele abateri de la legislația în vigoare:

  • efectuarea de transporturi de animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare, care proveneau din zone de restricții în ceea ce privește pesta porcină africană;
  • nerespectarea restricțiilor sanitare veterinare în zonele de protecție ale focarelor de pestă porcină africană;
  • efectuarea de transporturi de porcine cu mijloace auto neautorizate sanitar-veterinar;
  • efectuarea de transporturi de carne și produse din carne de porc din zone supuse restricțiilor sanitare veterinare către țări din Uniunea Europeană;
  • efectuarea de transporturi de alimente cu mijloace auto neigienizate.

Au fost dispuse următoarele măsuri:

  • confiscarea unei cantități totale de 630,99 kg carne și produse din carne de porc;
  • confiscare unui număr de 11 capete porcine, eutanasierea acestora și dirijarea către incinerare în unități autorizate, după prelevarea prealabilă de probe specifice, în vederea analizării în direcția pestei porcine africane;
  • aplicarea unui număr de 7 sancțiuni contravenționale, conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, în valoare totală de 42700 lei.

Efectuarea verificărilor în trafic are caracter permanent, acțiunile fiind realizate atât prin echipe mobile cât și la locuri fixe, de către reprezentanții aparținând D.S.V.S.A. Ialomița și I.P.J. Ialomița.

D.S.V.S.A. Ialomița vă informează că achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de reapariție a Pestei Porcine Africane în județul Ialomița, în acest caz proprietarii de animale  putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.            

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*