Nouă focare de pestă porcină, înregistrate, la această oră, pe raza județului Ialomița

Un număr de nouă focare de pestă porcină, toate în exploatații nonprofesionale, sunt declarate, la această oră, pe raza județului Ialomița.

Potrivit Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, cele nouă focare sunt înregistrate, după cum urmează:

  1. localitatea Urziceni – 1 focar;
  2. localitatea Armășești – 2 focare;
  3. localitatea Adâncata – 1 focar;
  4. localitatea Jilavele – 1 focar;
  5. localitatea Cotorca – 2 focare;
  6. localitatea Fetești – 1 focar;
  7. localitatea Stelnica – 1 focar.

De asemenea pe parcursul anului 2020 au mai fost declarate două focare de boală, în localitățile Slobozia și Grindu, focare stinse oficial la această dată. Ultimul focar de boală, în exploatații nonprofesionale, a fost confirmat în data de 08 septembrie 2020.

În ceea ce privește mediul silvatic, la data actuală sunt confirmate 158 cazuri pe mistreți morți și 31 cazuri pe mistreți vânați pe un număr de 17 Fonduri de Vânătoare (FV 10 Chirana, FV1 Căbăl, FV 2 Cegani, FV3 Făcăeni, FV7 Ciunga, FV11 Sudiți, FV12 Săveni, FV5 Vlădeni, FV18 Gheorghe Lazăr, FV33 Groasa, FV17 Gimbășani, FV19 Ciulnița, FV22 Slobozia, FV42 Dridu, FV15 Bucu, FV37 Alexeni, FV25 Marsilieni). Ultima confirmare în mediul silvatic a fost în data de 13.05.2020 (1 caz mistreț vânat pe FV2 Cegani).

Angajații DSVSA Ialomița spun că se depun eforturi pentru prevenirea extinderii bolii pe teritoriul județului, dar mulți dintre crescătorii de animale nu respectă principalele măsuri de securitate.

„În ciuda tuturor eforturilor depuse se constată că reapariția bolii pe teritoriul județului și ulterior extinderea focarelor de boală are ca principală cauză nerespectarea, de către crescătorii din gospodăriile populației, a regulilor minime de biosecuritate și a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerțul cu porcine, în urma anchetelor epidemiologice efectuate în focarele de boală identificându-se mai multe neconformități, între acre ascunderea de proprietari apariției primelor semne de boală și aruncarea cadavrelor de animale la marginea localităților, pe terenuri agricole sau la gropile de gunoi”, au precizat reprezentanții DSVSA Ialomița.

În focarele de boală amintite au existat un număr total de 151 porcine afectate dintre care 33 porcine moarte și 118 porcine eutanasiate. Toate cadavrele au fost ecarisate prin incinerare în unități autorizate sanitar-veterinar.

„Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc”, au mai transmis sursele citate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*