ISU Ialomița face recomandări pentru evitarea cazurilor de intoxicație cu monoxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului

Struguri. FOTO JillWellington

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Ialomița face recomandări cetățenilor pentru evitarea cazurilor de intoxicație cu monoxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului.

ISU a transmis că în fiecare toamnă, după culesul viilor, zeci de ialomițeni ajung la spital în stare gravă sau îşi pierd viaţa în urma intoxicaţiei cu monoxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat. De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.

În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte!

“În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică.

Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. Faza iniţială constă din cefalee, vâjâieli în urechi, oboseală,  pierderea capacităţii de a judeca şi acţiona, întrucât victima este inaptă pentru a se salva. Într-o fază mai avansată de intoxicaţie, apar greţuri, vărsături, ameţeli, comă profundă.  În cazul concentraţiilor mari de monoxid de carbon, aceste simptome se dezvoltă fulgerător, provocând moartea în câteva minute”, a spus ISU Ialomița.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Catargiu” al Judeţului Ialomița recomandă:

– nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;

– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;

– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;

– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;

– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice;

– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

– sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*