FOTO VIDEO Primăria Fetești modernizează Liceul Carol I din municipiu. Lucrările vizează înlocuirea sistemului de încălzire și a celui electric

Liceul Cariol I din Fetești. FOTO Adrian Boioglu

Liceul teoretic Carol I din Fetești se transformă.  Administrația locală consideră că unitatea de învățământ este unul din obiectivele importante ale municipiului și i-a dedicat un întreg proiect de reabilitare care va moderniza această școală. Lucrările ample vizează înlocuirea sistemului de încălzire – tot ce presupune centrală termică, conducte, calorifere – și sistemul electric.

“Acest proiect pe care l-am semnat și implementat, este pe fonduri europene și prevede schimbarea radicală a acestei clădiri și anume anvelopare, schimbarea tâmplăriei, schimbarea instalațiilor electrice, sanitare și nu în ultimul rând o centrală nouă pe peleți. Este un proiect care a fost gândit ca să ofere copiilor din Municipiul Fetești și tinerilor de la liceu condiții proprii pentru desfășurarea în bune condiții  a actului instructiv-educativ și binențeles acești elevi și cadrele didactice să vină cu foarte mare drag într-o clădire nouă și modernă”, explică Laurențiu Șonchereche, viceprimarul municipiului Fetești.

Reabilitarea termică a Liceului Teoretic înseamnă creşterea performanţei energetice a clădirii prin aplicarea de materiale termoizolante pe pereţii exteriori, planșeului de peste subsol şi prin modernizarea instalaţiilor de încalzire, înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare cu altele mai performante energetic.

“Cu sprijinul autorității publice locale, prin proiectul de Reabilitare Energetică a Liceului Teoretic Carol I se vor crea condiții mult mai bune pentru desfășurarea procesului educațional. Clădirea despre care vorbim este din 1953 iar partea exterioară nu a suferit foarte multe intervenții de-a lungul timpului. Prin reabilitarea energetică putem să asigurăm condiții mult mai bune pentru căldură, oferită elevilor liceului. Vor fi reabilitate grupurile sanitare iar prin înlocuirea corpurilor de iluminat se asigură normele care trebuiesc îndeplinite pentru iluminarea unei săli de clasă” explică Laurențiu Velicu, directorul liceului teoretic Carol I.

Măsurile de reabilitare termică urmăresc îmbunătăţirea confortului termic în sălile de clasă şi totodată reducerea consumurilor energetice ale clădirii. Un studiu efectuat de Ministerul Dezvoltării pe o clădire standard multietajată a constatat că prin pereţii exteriori se pierde aproximativ 33% din energia termică totală consumată, prin acoperişul şi planşeul peste subsol neizolate, se pierde aproximativ 11%, iar restul pierderilor sunt prin ferestre şi uşi.

“Prin anveloparea exterioară și înlocuirea tâmplăriei cu o tâmplărie nouă, se reabilitează energetic mult mai bine. De asemenea este prevăzută și o centrală pe lângă centralele pe gaze și o centrală pe peleți, tot pentru a scădea consumul. De asemenea, lămpile de iluminat prevăzute în proiect, sunt lămpi pe LED” spune Laurențiu Velicu, directorul liceului teoretic Carol I.

Reabilitarea energetică a școlilor obține o scădere a consumului de energie şi a întreţinerii cu aproximativ 40-60%, reducerea emisiilor poluante generate de consumul de energie şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi a confortului termic.

“Este foarte clar că orașul Fetești nu se poate dezvolta decât aducând bani din fonduri europene, pentru că din veniturilor proprii este foarte greu ca să putem să implementăm ceva. Primăria Municipiului Fetești a accesat aceste fonduri europene pentru acest Liceu iar cofinanțarea este de 2%. Avem acești bani pentru cofinanțare, să-l ducem cu bine la bun sfârșit. Lucrările deja au început în cadrul acestui proiect. Am așteptat să treacă această perioadă de examene naționale urmând camai apoi constructorul să vină cu tot efectivul pentru a duce la bun sfârșit această lucrare” spune Laurențiu Șonchereche, viceprimarul municipiului Fetești.

Dacă lucrurile merg conform calendarului stabilit, cel târziu în luna octombrie, totul ar trebui să fie gata.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*