FOTO VIDEO Primăria Fetești a continuat lucrările la Ambulatoriu și în perioada pandemiei. Noua secțiune a Spitalului Municipal Fetești va avea 19 cabinete medicale și două laboratoare

Lucrări la Ambulatoriul Spitalului Feteșt. FOTO Adrian Boioglu

Ambulatoriul este cuvântul zilelor noastre care bulversează multă lume și ridică semne de întrebare pacienților. Este cuvântul modern pentru mai vechiul termen de “policlinică”, ce-a fost consacrat în comunism. În filozofia medicală, un bolnav poate fi tratat în două moduri: ori îl internezi în spital ca să-l ții continuu sub supraveghere, ori îl consulți, îi dai tratament medicamentuos și-l trimiți acasă, eliberând în felul acesta multe paturi de spital (pentru cei cu adevărat grav bolnavi). Fetești face pași mari pe drumul medicinei moderne: primăria municipiului a hotărât să degreveze activitatea medicală a spitalului de cazurile ce pot fi tratate acasă și a început să construiască un Ambulatoriu.

“Este vorba despre un ambulatoriu care va deservi atât populația municipiului Fetești, cât și populația celorlalte localități de lângă Fetești. Va fi un centru medical foarte important datorită faptului că este, în fond, o policlinică ce va beneficia de o aparatură modernă, va cuprinde toate cabinetele medicale existente, toate specializările și un computer tomograf, atât de util pentru toți locuitorii zonei noastre” spune Laurențiu Șonchereche, viceprimarul municipiului Fetești.

Ambulatoriul din orașul Fetești va avea 19 cabinete medicale și două laboratoare: unul de analize și altul de radiologie și imagistică medicală. Acest program de modernizare a medicinei locale vrea să ridice calitatea serviciilor de sănătate, iar dotarea viitorului ambulatoriu va contribui la creșterea ponderii afecțiunilor rezolvate în afara spitalizării și ca o consecință, la reducerea presiunii existente asupra secțiilor din spital.

“Lucrările merg foarte bine. Am trecut peste o perioadă destul de dificilă privind această pandemie, dar lucrările nu au încetat pe parcursul acestei stări de urgență și stare de alertă. După părerea mea constructorul o să reușească să finalizeze la timp această lucrare – termenul limită este ianuarie 2021. Se lucrează intens și sperăm co în cel mai scurt timp, până în toamna să putem să aducem și echipamentele astfel încât lucrarea să fie finalizată la termen,” spune Laurențiu Șonchereche, viceprimarul municipiului Fetești.

Finanțarea vine din fonduri europene: Primăria municipiului Fetești, cu echipa de implementare a reușit să câștige acest proiect cu bani europeni nerambursabili. Valoarea proiectului se ridică la 2.300.000 euro și pe lângă clădirea propriu-zisă va beneficia și de aparatură, plus un computer tomograf. Cofinanțarea din partea primăriei este de 2%. Banii există în conturi, iar proiectul merge ca pe roate.

“În perioada imediat următoare trebuie să terminăm învelitoarea, în același timp avansăm și cu pereții, zidăria și tencuiala interioară după care să ne luăm de tavanele false, de finisajele la pereții interiori și să încercăm să terminăm și cu electricitatea și cu tot ce ține de interior, ca apoi să rămână fațada și ce mai avem pe jos la trotuare, la canalizări, și restul” spune șeful de echipă, Cristian Chirilă.

Documentația pentru obținerea fondurilor europene a fost depusă în urmă cu trei ani, iar contractul de finanțare a fost semnat în luna mai a anului 2019. Este o investiție cu bătaie lungă, care vizează și noi angajări medicale la Fetești. Primăria ar vrea să aducă noi profesioniști în sistemul medical, însă momentan acest lucru nu se poate. Când noul ambulatoriu va fi gata, lucrurile vor sta altfel. Odată cu ieșirea din starea de urgență, lucrările vor merge mult mai repede.

“Am gestionat destul de bine această perioadă pentru că nu am avut probleme în incinta șantierului, chiar dacă am lucrat în curtea spitalului, am funcționat în parametri normali, cu anumite măsuri de precauție ca să nu avem incidente și probleme în șantier. Noi zicem că suntem destul de ok și am funcționat destul de bine. Ca efectiv suntem undeva la 30 de muncitori acum, în acest moment” explică șeful de echipă, Cristian Chirilă.

De serviciile medicale oferite de Ambulatoriul Spitalului Municipal „Anghel Saligny” vor beneficia atât feteștenii, cât și locuitorii din comunele învecinate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*