FOTO VIDEO Investiții importante pentru limitarea riscurilor de incendiu la Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Managerul Liviu Patrichi: ”Am încercat să acoperim acele zone foarte riscante”

Spitalul Județean de Urgență Slobozia. FOTO Paul Alexe

Tragedia petrecută în toamna anului trecut, ca urmare a incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, a determinat conducerea Ministerului Sănătății să solicite un raport amănunțit, din partea Inspectoratelor județene pentru situații de urgență, cu privire la riscurile de securitate și, în principal, de incendiu, ale unităților medicale din toată țara.

În raportul emis la sfârșitul anului trecut, printre unitățile medicale ce prezentau deficiențe din acest punct de vedere se număra și Spitalul Județean de Urgență Slobozia, care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Astfel, conform raportului, la SJU Slobozia nu se asigură condițiile de evacuare în caz de incendiu, instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor (zona ATI) și instalațiilc electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat.

Evident, ca urmare a celor semnalate de către cei de la ISU și având sprijinul Consiliului Județean Ialomița, conducerea managerială a spitalului ialomițean a trecut la remedierea deficiențelor, mai ales că în această perioadă au fost demarate mai multe proiecte ce au drept obiectiv modernizarea spitalului.

Noi am început anul trecut, după evenimentul catastrofal de la Piatra Neamț, am solicitat alocarea unor fonduri suplimentare pentru a ridica gradul de securitate în cele mai expuse zone ale spitalului. Pot să vă spun că astăzi avem recepționată această lucrare, prin care am montat senzori în toate camerele și care acoperă ATI, blocul operator și secția chirurgie, fostă secție Covid, pe care noi am transformat-o din cauza creșterii numărului de prezentări.

Urmează a doua etapă, cu montarea senzorilor de oxigen, suplimentar, acolo unde avem consum de oxigen, în zona de ATI și bloc operator. Urmează, săptămâna aceasta, să finalizăm și să implementăm a doua etapă a acestui proiect, în zona de ATI Covid, la etajul doi, astfel încât să avem acoperit un etaj, cel mai complex și cu un grad ridicat de risc, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, Liviu Patrichi, în cadrul unei conferințe de presă.

Noi am încercat să acoperim acele zone foarte riscante, care au o incidență mare de risc la nivelul unităților medicale, în secțiile în care există consum de oxigen, astfel încât să acoperim aceste zone de risc până la finalizarea modernizării, care poate fi într-o perioadă de unu până la trei ani, în funcție de constructor, a explicat Liviu Patrichi.     

În procesul de remediere a problemelor semnalate de către cei de la ISU, au fost avute în vedere, în special, cei doi principali factori de risc dintr-un spital, oxigenul și curentul electric.

Evident, am avut unele recomandări la ultima vizită a colegilor de la ISU, iar față de data trecută am reușit, în această săptămână, cu niște eforturi fantastice, să schimbăm tabloul electric general al spitalului, vechi de 50 de ani. Vom continua, probabil în următoarele două săptămâni, cu modernizarea postului Trafo, sarcină care cade în sarcina furnizorului de electricitate. Practic, toată infrastructura pentru a demara procesul de modernizare a spitalului este deja realizată, a punctat managerul spitalului ialomițean.

Spitalul are personal administrativ autorizat ANRE, care are în atribuțiunile zilnice ale fișelor de post verificarea, supravegherea și monitorizarea tuturor instalațiilor din spital. În acest sens, ceea ce noi am făcut a fost să dotăm aceste echipe de electricieni proprii, cu termoscanere, astfel ca atunci când fac monitorizarea zilnică să poată să vizualizeze în infraroșu dacă există supraîncărcare pe anumite circuite, a continuat Liviu Patrichi.

În plus, am luat decizia să investim în sisteme de monitorizare a consumului de oxigen. Astfel, fiecare etaj, fiecare latură și compartiment al spitalului sunt monitorizate în sistem electonic de comandă de la distanță, într-un calculator central, și putem depista dacă există consumuri care ies din normal, în funcție de numărul de paturi și de pacienții care primesc oxigen pe secție.

În a doua etapă, odată ce avem monitorizat acest consum, urmează să investim într-un echipament foarte complex, ultima tehnologie de a depista scăpările de oxigen care pot să apară în infrastructura de oxigen a spitalului, care vine prin pereți, așa cum a fost proiectată inițial, nu la suprafață. Odată eliminate aceste două puncte, oxigen și curent electric, credem că suntem într-o zonă mai sigură și mai lipsită de riscuri.

Liviu Patrichi a explicat și de ce tragedii precum cele petrecute la Piatra Neamț și, mai recent, București, sunt inevitabile, mai ales într-o perioadă specială, precum cea actuală, de pandemie, în care, peste noapte, la ordin, au fost organizate în cadrul unor spitale uzate moral, secții ATI Covid în spații care nu au fost gândite și constuite pentru acest lucru.

În general, când se construiește o unitate ATI și este, din start, cu dedicație ATI, ea are infrastructura electrică și cea a fluidelor necesară pentru a acoperi numărul de paturi existente. Una este să ai, din punct de vedere constructiv, o infrastructură care să susțină un număr de paturi ATI, unde plinta de la fiecare pat are 12 prize, plus prizele de oxigen.

Când iei peste noapte o decizie și transmiți sub forma unui ordin să organizezi o secție de ATI Covid, infecțioase, într-o altă zonă a spitalului și nu în zona ATI, pentru că nu pot fi amestecate ca și circuite, evident că faci această secție ATI într-o altă secție a spitalului, unde nu ai aceiași infrastructură electrică, de fluide sau de circuite, decât cele epidemiologice, pe care le poți crea prin construcția unor uși sau paravane.

În acest caz, este evident că de acolo apar probleme și trebuie să fi foarte atent, să vezi ce tipuri de consumatori ai, cum și cât de mult îi folosești, astfel încât să nu ajungi într-o zonă de risc.

Conform celor spuse de managerul Liviu Patrichi, rezultatele în îmbunătățirea condițiilor de siguranță în cadrul spitalului, vor fi evaluate în perioada imediat următoare, mai exact în perioada 22-24 februarie, când este programată o nouă vizită din partea reprezentanților ISU Ialomița. Conform directorului medical al SJU Slobozia, dr.Mohammad Jamil Hamed Aldabsheh, un număr de aproximativ 1600 de pacienți apelează, lunar, la serviciile unității medicale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*