FOTO VIDEO Consiliul Județean Ialomița investește în dezvoltarea comunelor din județ

Proiecte ale Consiliului Județean Ialomița. FOTO Paul Alexe

În această dimineață, la Slobozia, în găzduirea foaierului Sălii de festivități “Europa”, a avut loc semnarea a șase contracte de finanțare din cadrul Programului Județean de Dezvoltare Locală – Ialomița 2021, unul dintre cele mai importante instrumente financiare cu care Consiliul Județean Ialomița vine în întâmpinarea nevoilor administrațiilor publice locale din județ, punând la dispoziția acestora finanțări ce nu pot fi asigurate din bugetul propriu, dar care rezolvă probleme reale pentru comunitățile respective.

Astfel, UAT-urile pot obține finanțări de până la 300 mii lei, în cazul comunelor, respectiv 400 mii lei, pentru orașe și municipii. Primăriile care aplică trebuie să acopere, din bugetul propriu, o cofinanțare de cel puțin 10 la sută din valoarea proiectului.

Trebuie să menționez că, împreună cu colegii din Consiliul Județean, am luat decizia, încă de la început, să mărim plafonul de finanțare acordat de Consiliul Județean, pentru că din cei 200 de mii de lei alocați inițial pentru fiecare proiect, primăriile rămâneau cu aproximativ 150 de mii de lei, restul sumei se ducea pe studiile de fezabilitate și autorizațiile conexe. Pe noi ne-a interesat dacă proiectul este bun, eligibil, să fie finanțat, a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.

Beneficiarii proiectelor semnate astăzi sunt primăriile din comunele Cosâmbești, Grindu, Dridu, Rădulești, Moldoveni și Ciocârlia, însă deja s-au semnat aproximativ 30 de proiecte, iar mai mult de 55 sunt în așteptare, toate aceste localități din județ urmând să beneficieze de finanțare în cadrul Programului Județean de Dezvoltare Locală – Ialomița 2021.

Este important ca resursele pe care le punem la dispoziție să ajungă rapid la nivelul comunităților. Proiectele sunt simple, am încercat să reducem la maximum birocrația, iar dacă vă uitați în ghidul de finanțare veți vedea că lista de investiții este practic deschisă până la nivelul oricărei construcții care poate fi realizată, conform legii, în România. Etapele de evaluare nu durează foarte mult la nivelul ADI Ialomița, organismul pe care noi l-am pus la dispoziție și care face verificarea și selecția proiectelor, contractele de finanțare sunt semnate cu o frecvență destul de mare, deci ne mișcăm repede, a menționat, la rândul său, administratorul public al județului Ialomița, Alexandru Potor.

“Am început săptămâna trecută, când am semnat trei proiecte, acum semnăm alte șase, avem în evaluare alte aproximativ 15 proiecte, pentru care sperăm să dăm un răspuns până la sfârșitul săptămânii viitoare, iar dacă vom continua în acest ritm eu sper să încheiem, până la 31 august, tot ceea ce înseamnă semnare de contracte”, a menționat directorul ADI Ialomița, Daniel Ganea.

Dintre proiectele prezentate astăzi, cea mai mare valoare o are cel prin care va fi reabilitată Școala cu clasele I-IV din satul Răsimnicea, pentru care primăria comunei Rădulești a primit o finanțare de 300 mii lei, urmând să cofinanțeze diferența de până la 564,5 mii lei, durata de implementare a proiectului fiind de 15 luni.

Pentru orice comunitate, educația copiilor reprezintă o prioritate, de accea am decis să aplicăm pentru acest proiect ce are în vedere reabilitarea și modernizarea școlii din satul Răsimnicea, un obiectiv important pentru comunitateea noastră, a dorit să precizeze primarul comunei ialomițene, Constantin Micu.

În comuna Cosâmbești, administrația publică locală dorește să implementeze un sistem de supraveghere video, cu scopul de a îmbunătății siguranța cetățenilor din localitate. Proiectul are o valoare totală de aproximativ 363 mii lei.

Pentru construirea de terenuri de sport au optat administrațiile publice locale din comunele Grindu și Moldoveni. La Grindu, va fi realizat un teren de sport multifuncțional, valoarea proiectului fiind de 434,8 mii lei, durata de implementare fiind de 12 luni. În schimb, primăria din Moldoveni a optat pentru un teren sintetic de sport, un proiect a cărui valoare se ridică la 420 mii lei, cu durată de implementare de 13 luni.

Mulțumim Consiliului Județean Ialomița pentru că a repartizat și în acest an sume pentru comunele noastre, prin care ne oferă posibilitatea să punem în practică proiecte importante pentru comunitățile pe care le reprezentăm. Vreau să precizez că actuala conducere a administrației publice a județului a procedat foarte corect față de toate unitățile adminsitrativ-teritoriale din județ, finanțând toate localitățile, indiferent de culoarea politică a primarului, ceea ce este firesc, a spus, la rândul său, Victor Alexandru Dumitru, primarul comunei Moldoveni.

Tot o investiție ce are în vedere încurajarea practicării sportului de către locuitorii comunei va fi implementată și la Dridu, unde proiectul semnat prevede amenajarea stadionului din localitate. Valoarea proiectului se ridică la 385 mii lei, durata de implementare, 12 luni.

La Ciocârlia, intenționăm să modernizăm iluminatul public din localitate, un proiect de investiții prin care urmărim să reducem costurile, dar și consumul de energie electrică, îmbunătățim iluminatul public, care funcționează cu lămpi de acum 20 de ani și plăteam foarte mulți bani la mentenanță, a explicat și primarul comunei Ciocârlia, Eugen Voicilă. Valoarea totală a proiectului este de 418 mii lei, durata de implementare, șase luni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*