Focar de gripă aviară descoperit într-o exploatație nonprofesională din Țăndărei

Păsări. FOTO ILnews.ro

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți crescătorii de păsări că, la momentul actual, evoluează mai multe focare de gripă aviară pe teritoriul Uniunii Europene.

De asemenea, în România, în județul Neamț a fost confirmat un caz de gripa aviară, subtipul H5N1 la o lebădă de vară pe cursul mijlociu al râului Bistrița, județul Cluj a notificat o suspiciune la o lebădă de vară, găsită pe marginea lacului de acumulare Gilău. Pe raza județului Ialomița au fost confirmate un focar de gripa aviară, înalt patogenă, H5N1, la o exploatație nonprofesională de pe raza localității Țăndărei și un caz de gripă aviară, înalt patogenă, H5N1, la o lebădă de iarnă găsită moartă pe malul Lacului Amara.

DSVSA Ialomița a întocmit programele de măsuri pentru cele două focare, iar în data de 11 februarie au fost ucise preventiv 16 păsări din exploatația din Țăndărei și a fost efectuată dezinfecția preliminară a exploatației focar.

DSVSA Ialomița are întocmite pentru anul 2022 la nivelul județului Ialomița harta zonelor epidemiologice cu risc înalt pentru influența aviară înalt patogenă (HPAI) și planificate grafice de prelevări probe de sânge din aceste zone. În urma efectuării analizei de risc epidemiologic în direcția gripei aviare, localitățile Sinești, Cătrunești, Hagiești, Lilieci, Axintele, Jilavele, Slătioarele, Rovine, Reviga, Crunți, Mircea cel Bătrân, Gheorghe Doja, Fundata, Amara, Slobozia, Valea Ciorii, Murgeanca, Bucșa, Făcăeni, Bordușani, Cegani, Stelnica, Maltezi, Fetești se încadrează în zona epidemiologică cu risc înalt HPAI. Din aceste localități s-au prelevat pentru supravegherea activă a gripei aviare probe de sânge de palmipede și galinacee, lunar, ale căror rezultate până la momentul prezentei sunt negative.

DSVSA Ialomița a transmis, în vederea informării corecte și imediate a tuturor proprietarilor de păsări, prin diferite mijloace de comunicare, către Consiliile Locale, măsurile care trebuie respectate, de către toți proprietarii de păsări. Având în vedere că pe raza județului Ialomița sunt autorizate sanitar-veterinar un număr total de 28 exploatații comerciale de păsări, începând cu data de 16 februarie, DSVSA Ialomița va efectua controale tematice pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la producerea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*