DSVSA Ialomița: Situația epidemiologică actuală sub raportul evoluției gripei aviare

Păsări. FOTO ILnews.ro

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți crescătorii de păsări că la momentul actual în România evoluează șase focare de gripă aviară, unul într-o exploatație comercială cu un efectiv de circa 200.000 de păsări din județul Mureș și cinci focare în exploatații nonprofesionale din județele Mureș (trei focare) și Harghita (două focare).

Conform Deciziei nr.1/07.05.2021 a Centrului Național de Combatere a Bolilor pe teritoriul României s-a suspendat organizarea și desfășurarea comerțului ambulant cu păsări, pe o perioadă de 30 zile. Este permisă comercializarea doar de fermele autorizate sanitar veterinar, de păsări a căror stare de sănătate este certificată.

În data de 19.05.2021 Centrul Național de Combatere a Bolilor a adoptat Decizia nr.2, prin care a fost modificată Decizia nr.1/07.05.2021 care suspenda organizarea și desfășurarea comerțului ambulant cu păsări, pe o perioadă de 30 zile, în toate localitățile de pe teritoriul României.

Conform Deciziei nr.2 a Centrului Național de Combatere a Bolilor comercializarea puilor de o zi din stațiile de incubație din România, către gospodăriile populației se poate face și de către unitățile comerciale înregistrate sanitar veterinar (magazine de comercializare pui de o zi).

În conformitate cu ordinul 14/2014 ANSVSA, condițiile de comercializare a puilor de o zi de către stațiile de incubație sunt următoarele:

  • puii de o zi trebuie să fie vaccinați contra pseudopestei aviare;
  • puii de o zi trebuie să provină dintr-un efectiv care a fost supus testării pentru depistarea serotipurilor de Salmonella care prezintă interes din punctul de vedere al sănătății publice în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.160/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind controlul salmonelei și al altor agenți zoonotici specifici, prezenți în rețeaua alimentară.

Urmare a acestui fapt, DSVSA Ialomița a efectuat verificări la toate magazinele care comercializează pui de o zi înregistrate sanitar veterinar, la exploatațiile comerciale precum și la stațiile de incubație din județ privind modul de comercializare a puilor de o zi precum și asigurarea trasabilității acestora. În urma verificărilor două magazine de comercializare pui de o zi au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare de 18.000 de lei, iar pentru un magazin din cele două, ca sancțiune complementară, a fost emisă o ordonanță de suspendare temporară a activității.

În data de 24 mai, la solicitarea reprezentanților IPJ Ialomița, o echipă DSVSA Ialomița s-a deplasat la Ciochina pentru a verifica un mijloc auto care comercializa pui zburați. Cu ocazia verificărilor s-a constatat că pentru puii comercializați nu existau documente de proveniență, iar mijlocul de transport nu era înregistrat/ autorizat sanitar veterinar pentru transport animale vii. Pentru deficiențele menționate mai sus proprietarul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 7.200 de lei. Datorită necunoașterii statusului de sănătate puii au fost confiscați, uciși cu respectarea normelor sanitare veterinare și dirijați către o unitate de incinerare.

Având în vedere confirmarea bolii pe teritoriul României, în scopul prevenirii apariției unor focare pe teritoriul județului Ialomița, toți proprietarii de păsări au obligativitatea respectării următoarelor măsuri:

  • prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice, în special rațe și gâște; astfel este interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală;
  • separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;
  • interzicerea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate;
  • hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice, evitându-se accesul păsărilor sălbatice, inclusiv al ,,speciilor punteˮ: vrăbii, ciori, porumbei, coțofene, etc.;
  • interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
  • interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației);
  • prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie;
  • asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul păsărilor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul păsărilor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;
  • este strict interzisă intrarea în adăpostul păsărilor cu hainele de stradă;
  • se interzice regruparea păsărilor domestice și a altor păsări ținute în captivitate cu ocazia târgurilor, piețelor, expozițiilor sau a altor reuniuni;
  • se va acorda o atenție sporită asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile nonprofesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare;
  • orice modificare în statusul de sănătate al păsărilor (îmbolnăviri bruște, lipsa consumului de apă și furaj, mortalitate, etc.) va fi notificată în regim de urgență medicului veterinar de liberă practică concesionar și/sau D.S.V.S.A. Ialomița (telefon 0243232069);
  • cumpărarea de carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre se va face numai din magazinele autorizate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*