Amenzi de peste 250.000 de lei pentru muncă la negru, aplicate în județul Ialomița

Campanie națională privind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale.

Inspectorii de muncă din Ialomița au aplicat, în ultimele două luni, sute de sancțiuni contravenționale pentru neconformități cu privire la contractele de muncă, valoarea amenzilor aplicate pentru muncă la negru depășind 250.000 de lei.

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Munca Ialomița, în perioada 15 iunie – 24 august s-a desfășurat o campanie națională privind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă.

„Obiectivul Campaniei Naționale a fost de identificare a angajatorilor care au primit la muncă salariați pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă și determinarea acestora să respecte prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă”, au transmis reprezentanții ITM Ialomița.

În timpul acestei campanii, la nivelul județului s-au efectuate 278 de controale și au fost constatate neconformități pentru care s-au aplicat 156 de sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare de 421.300 de lei, din care, pentru muncă nedeclarată, 260.000 de lei.

„Au fost depistați, astfel, 11 angajatori care au desfășurat activitate fără respectarea prevederilor legale privind munca declarată și au fost identificate 14 persoane cu muncă nedeclarată”, au precizat sursele citate.

Totodată, pentru nerespectarea prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă prevăzute de Codul Muncii au fost aplicate 145 de sancțiuni, din care 25 de amenzi în valoarea de 161.300 de lei și 120 de avertismente. Neconformități frecvent constatate au fost nerespectarea termenelor de transmitere a perioadei, cauzelor și a datei de încetare a suspendării contractelor individuale de muncă, neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de inspectorii de muncă, nerespectarea prevederilor privind munca în timpul repausului săptămânal și în timpul sărbătorilor legale, nerespectarea prevederilor privind munca suplimentara și a muncii de noapte, neeliberarea adeverinței de vechime și a extrasului din Revisal la încetarea contractului individual de muncă sau neacordarea drepturilor salariale și neevidențierea timpului de lucru.

Pentru deficiențele constatate au fost dispuse 207 măsuri de remediere, cu termene concrete de îndeplinire iar la expirarea termenelor se va efectua un control de revenire pentru verificare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*