AJFP Ialomița: Cum se face impozitarea veniturilor din închirieri în scop turistic în anul 2021

Sigla ANAF

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii interesați că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, sunt considerate venituri din cedarea folosinței bunurilor și veniturile obținute de către proprietar din închirierea în scop turistic a unui număr de camere cuprins între unu și cinci camere inclusiv, situate în locuințe proprietate personală, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea.

Astfel, închirierea în scop turistic de către proprietari a camerelor situate în locuințele proprietate personală, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică, potrivit legislației specifice, reprezintă oferirea posibilității de ședere pentru o perioadă de minimum 24 de ore și maximum 30 de zile într-un an calendaristic oricărei persoane care călătorește în scop turistic în afara mediului său obișnuit de viață.

Veniturile obținute din închirierea unui număr de camere cuprins între unu și cinci camere inclusiv, în cursul unui an fiscal, se determină pe baza normei anuale de venit.

În cazul depășirii numărului de cinci camere de închiriat în cursul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor, contribuabilii vor determina venitul net în sistem real pe baza datelor din contabilitate și totodată au obligația de a completa Registrul de evidentă fiscală.

În cazul începerii sau încetării închirierii în scop turistic, norma anuală de venit/norma anuală de venit ajustată, după caz, se reduce astfel încât să reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul căreia închirierea a fost efectuată.

Contribuabilii au obligația să completeze și să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, Formularul 212 – Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele. Informații suplimentare se pot obține prin intermediul „Formularului de contact” accesând pagina de internet a ANAF, www.anaf.ro sau la sediile unităților fiscale, la structurile de asistență pentru contribuabili.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*